Des de l’any 2005, l’Institut Ramon Muntaner s’encarrega de la coordinació dels Col·loquis d’Estudis Transpirinencs, un espai biennal, iniciat pel Centre d’Estudis Comarcals de Ripollès, que volen ser un punt de trobada de la recerca en els diferents territoris pirinencs.
Actualment, la seu dels col·loquis s’alterna cada dos anys entre el Santuari de la Vall de Núria, que és on es va iniciar, i altres poblacions pirinenques, que fins ara han estat Areny de Noguera i Salardú.
L’objectiu d’aquests col·loquis no és altre que posar en comú les recerques dels diferents investigadors dels territoris pirinencs, amb una vocació transfronterera, en què totes les cultures i llengües del Pirineu (català, castellà, aranès i francès) hi tenen cabuda. A partir de la VIII edició del col·loqui, realitzat el 2013 al Santuari de Núria, s’ha volgut potenciar aquesta idea d’anar més enllà de les fronteres, convertint l’acte en un col·loqui internacional. Aquesta transversalitat territorial també és palesa en les temàtiques del col·loqui, que giren al voltant de qüestions com ara el concepte de frontera, la religió, el paisatge, etc.
Baixar Col·loquis d'estudis transpirinencsEl proper 15 de juliol s'acaba el termini per presentar propostes de comunicacions al VIII Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs, que se celebrarà els dies 27, 28 i 29 de setembre de 2013 a Núria (el Ripollès) i que en aquesta ocasió se centra en l’estudi de la incidència de la religió als Pirineus al llarg de la història des de perspectives diverses i actuals.
Del 5 al 7 d'Octubre de 2007 tindrà lloca Areny de Noguera el V Col·loqui d'Estudis Transpirinencs: "Els poders locals als Pirineus: política, societat i cultura".
V Col•loqui d’Estudis Transpirinencs
La memòria de la Muntanya. Recerca, conservació i difusió del patrimoni al Pirineu: polítiques, recursos i problemes. (Segona circular)
Des de la primera edició del Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs, l’any 1998, s’han publicat amb el títol d’IBIX les actes que recullen les aportacions al col·loqui. El Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, amb la col·laboració de l’Institut Ramon Muntaner, era l’encarregat de l’edició d’aquestes actes, que s’alternaven biennalment amb els Annals del Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès. A partir de 2018, amb el número 10, IBIX ha començat una nova etapa, en què s’ha desvinculat dels Annals per esdevenir una publicació amb segell propi, en aquest cas editada conjuntament per l’Institut Ramon Muntaner i el Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès.
Tothom que ho vulgui pot consultar el sumari i els articles a text complet d'Ibix a RACO . Trobareu els enllaços directes a la graella següent: