Premis Recercat

Nom del premiat Josep S. Cid i Català
Modalitat El premi RECERCAT a una persona vinculada al món dels centres d’estudis Any 2008
Descripció En primer lloc, cal destacar l'àmplia trajectòria Josep Sebastià Cid i Català dins l’associacionisme cultural català (membre de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes; membre d’Òmnium Cultural; coordinador de la junta directiva de l’associació internacional d’escriptors – Centre Català del PEN- (1984-1991); membre fundador i president del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (1992-1995).

Són precisament les seves arrels dins del mon de l’associacionisme cultural i dels centres d’estudis el que el porta l’any 2002, des del seu càrrec de Delegat de Cultura de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, a treballar en una idea innovadora: la creació d’una fundació mixta Generalitat-Centres d’Estudis, capaç de canalitzar recursos i dotar el col·lectiu d’entitats d’estudis de mecanismes de relació normalitzats amb l’administració. Posa així la primera pedra del que l’any 2003 es constituirà com a Institut Ramon Muntaner, Fundació dels Centres d’Estudis de Parla Catalana, del qual, a més de ser-ne membre fundador, en va ser vicepresident.

Des d’aleshores ençà aquest projecte ideat per en Josep Sebastià Cid i Català s’ha consolidat i representa una eina fonamental per a la tasca que desenvolupem els centres d’estudis, fins l’extrem que podem parlar d’un punt d’inflexió i una nova etapa per a aquest tipus d’entitat que es caracteritza per la circulació de recursos econòmics a través de diverses convocatòries d’ajuts que han dinamitzat l’activitat dels Centres i ha creat un horitzó de millora de les condicions de desenvolupament de projectes; la creació de xarxes i d’elements identitaris del col·lectiu, i la creació de plataformes de coneixença i coordinació.

Ha desenvolupat la seva investigació en diferents àmbits temàtics: filologia, literatura, etnologia, patrimoni i didàctica. Actualment és coordinador del grup de treball REPTTE, recursos educatius i patrimoni, ICE-URV i habitualment participa en jornades d’estudi i congressos; realitza cursos i conferències sobre temes literaris, docents i de política cultural convidat per institucions com l’Ateneu Barcelonès, la Universitat de Barcelona o la Universitat Rovira i Virgili i és col·laborador de Ràdio SER. També va ser president del Centre de Normalització Lingüística de l’àrea de Reus (1997-1999).

 Recercat