Premis Recercat

Nom del premiat Magí Travesset i Queraltó
Modalitat El premi RECERCAT a una persona vinculada al món dels centres d’estudis Any 2007
Descripció Magí Travesset i Queraltó era enginyer civil i des del 1950 i fins al 1962 va ser un actiu col•laborador de la Comissaria d’Excavacions Arqueològiques de Barcelona. Com ajudant de J. de C. Serra Ràfols, va participar i dur a terme un gran nombre d’excavacions arqueològiques a Barcelona i a altres contrades de Catalunya i del País Valencià. Va formar part de la Secció Barcelonesa de la Sociedad Española de Antropología, Etnografía y Prehistoria, fou secretari de la Secció de Ciències del Club d’Amics de la Unesco i membre de la Societat Catalana de Geografia. Tanmateix va ser nomenat, juntament amb en Josep Iglesies, cosecretari organitzador de les Assemblees d’Investigadors de les Comarques Catalanes que tingueren lloc a Cervera, Tortosa, Peralada, Vic i Santes Creus. Va organitzar els cursos d’orientació arqueològica per a afeccionats i membres de la Comissaria d’Excavacions. També organitzà diferents cursos d’Història de Catalunya, així com exposicions en homenatge a diverses personalitats, entre les quals cal destacar la dedicada a Josep Colomines (1957). El 1962, per raons de diversa índole entre les que cal esmentar les de formació i les professionals, marxà a Suècia. El 1971 va tornar a Catalunya i, des d’aleshores va col•laborar amb diferents entitats i centres d’estudis en tasques de recerca arqueològica (com ara el Museu de Molins de Rei) i d’altra mena.

El 1990 s’integrà al Centre d’Estudis Ignasi Iglésias (de Sant Andreu de Palomar, Barcelona) on ha desenvolupat fins al moment de la seva desaparició una tasca de difusió cultural molt activa: itineraris, conferències, exposicions, cursos d’història, articles.... El 1995 participà en l’exposició del Centenari de la Fundació de l’Orfeó L’Eco de Catalunya (Barcelona), el 1996 en la que portava per títol “Els testimonis arqueològics dels primers cristians a Catalunya” i el 1999, en la del 75è. aniversari de la Parròquia de Sant Pacià.

Destaquen els seus compromisos i les seves iniciatives envers la conservació del patrimoni local, com ara el conjunt de Rec Comtal, el molí i l’aqüeducte romà (al districte de Sant Andreu, Barcelona) i el muntatge del Museu Municipal de Palau de Plegamans. Va realitzar molts estudis que va publicar fonamentalment a la revista Finestrelles, publicació del CEII, i també a altres revistes. En l’actualitat seguia impartint cursos i va participar en l’organització de diferents actes com ara les jornades Els Centres d’Estudis i el Patrimoni Cultural (2006), a Can Fabra (Barcelona) i en l’exposició “Vetllar per la Memòria. El Centre d’Estudis Ignasi Iglésias i el Patrimoni Andreuenc”. En aquests moments formava part de la Comissió Organitzadora del Bicentenari de les Batalles del Bruc. Cal destacar la seva col·aboració i participació en la creació i promoció de diversos centres d’estudis com ara el CERHISEC, el de Vallvidrera o el del Coll-Vallcarca.

 Recercat