Premis Recercat

Nom del premiat Fina Salord Ripoll
Modalitat El premi RECERCAT a una persona vinculada al món dels centres d’estudis Any 2020
Descripció Fina Salord Ripoll (Ciutadella, 20 de gener de 1955).
Filòloga i historiadora de la cultura de l’illa de Menorca. Persona vinculada a l’Institut Menorquí d’Estudis, d’entre altres centres culturals de Menorca, ha realitzat i segueix realitzant una tasca científica i cultural de primer ordre entorn a la cultura local menorquina, amb treballs de recerca en l’àmbit de la cultura catalana.
Les seves investigacions sobre els personatges menorquins estudiats estan relacionades amb la cultura dels territoris de parla catalana, qüestió que queda reflectida en aquesta presentació, alhora que consideram que la seva aportació científica i de gestió cultural permet consolidar el paper dels centres d’estudis a l’illa de Menorca (Institut Menorquí d’Estudis i Centre d’Estudis Locals d’Alaior). Podem afirmar que Menorca està, a principi del segle XXI, més propera en la construcció del coneixement i la identitat cultural catalana.
Com afirma Pere Gomila (2020) en una recent entrevista realitzada a la candidata proposada, “Salord és un referent imprescindible pel que fa la literatura i la cultura a Menorca”.
La seva formació acadèmica com a Catedràtica d’institut de llengua catalana i literatura catalanes la porta a realitzar la seva tasca laboral a l’IES Joan Ramis i Ramis (Maó).
Paral·lelament, desplega una intensa activitat cultural en diverses entitats culturals de l'illa de Menorca, demostració del seu interès per la tasca cultural des de les entitats culturals menorquines. És membre de l'Institut Menorquí d'Estudis i de les entitats culturals de l’Ateneu de Maó i del Cercle Artístic de Ciutadella, a més de membre corresponent de la Societat Verdaguer i de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona.
A l’Institut Menorquí d’Estudis exerceix com a cap de la Secció de Llengua i Literatura del 1986 al 2003, com a presidenta del Consell Científic del 2003 al 2010, i des del 2013 fins el gener de 2020 com a coordinadora científica.
A l’Ateneu de Maó exerceix la vicepresidència del 1995 al 1999 i, a partir d’aquesta data, assumeix la codirecció de la Revista de Menorca.
Al Cercle Artístic de Ciutadella és membre de la Secció d’Estudis des del 1992, i com a vicepresidenta des del 2012, mentre que entre 1999 i 2007 va pertànyer al Consell Social de la Universitat de les Illes Balears.
Com a investigadora de la història cultural menorquina, ha centrat la investigació i la divulgació en la història cultural menorquina. En destaquen els estudis i les edicions sobre els moviments i les grans figures de la Il·lustració, de la Renaixença i del Nou-cents, especialment entorn als autors de l’illa de Menorca.
Ha participat en la coordinació i redacció de diversos volums d'estudis sobre Joan Ramis, Antoni Febrer i Cardona i Josep Maria Quadrado. En aquest sentit, destaquen les seves obres Antoni Febrer i Cardona i la cultura de la Il·lustració (1992), Joan Ramis, un il·lustrat de la Menorca disputada (1996), Joan Ramis i Josep Maria Quadrado: de la Il·lustració al Romanticisme (1999), Antoni Roig, Llibre de sermons (2001), La Il·lustració a Menorca (2010) i Vicenç Albertí i el teatre entre la Il·lustració i el Romanticisme (2012-2013).
Va ser col·laboradora del Diccionari d’Historiografia Catalana (2003), el Diccionari del Teatre a les Illes Balears (2003 i 2006), el Diccionari de la Literatura catalana (2008) i el Panorama crític de la literatura catalana (2011).
Ha editat Cultura i societat a Menorca de Francesc Hernàndez Sanz (1987), Registre de la Sociedat Maonesa (1991, amb Antoni-Joan Pons), L’illa de Menorca i altres articles de Josep Miquel Guàrdia (1998), Poesies I d’Antoni Febrer i Cardona (2005, amb Maria Paredes), l’Epistolari (1906-1926) entre Francesc Camps i Antoni M. Alcover (2011, amb Maria Pilar Perea) i El pare de Josep Maria Ruiz Manent (2015).
Ha treballat en la revisió de l’obra d’Albert Camus des de la perspectiva de la seva ascendència menorquina. Ha participat en jornades amb textos com “Albert Camus, l’home i l’obra des de la menorquinitat argelina” (2005); va participar en el col·loqui internacional Discurs de llibertat: Albert Camus, l’artista i el seu temps amb “Les arrels menorquins d’Albert Camus: entre la dada anecdòtica i la categoria literària” (2011), i va col·laborar en el llibre Albert Camus i les Balears amb “La menorquinitat argelina en la vida i l’obra d’Albert Camus” (2014), a més de participar en el documental Amour de vivre (2010), dirigit per Luis Ortas, i coordinar el programa d’actes de la commemoració en Menorca del centenari del naixement d’Albert Camus en 2013.
Ha escrit nombrosos articles a la Revista de Menorca, Publicacions des Born, Faig, Serra d’Or i Randa.
Ha participat en diferents congressos des del Col·loqui Internacional sobre la Renaixença (Barcelona 1984) i les Jornades dedicades a Antoni Febrer i Cardona (Menorca 1991), Joan Ramis/Josep M. Quadrado (Menorca 1996), Josep Miquel Guàrdia (Menorca 1997) i Vicenç Albertí (Menorca 2010) fins al II Col·loqui Internacional sobre Teatre català antic (Girona 1998), les Jornades
De Fraga a Maó (Lleida/Menorca 2000), les XIX Jornades d’Estudis Històrics Locals (Palma 2000), el Col·loqui internacional Discursos de llibertat: A. Camus, «L’artista i el seu temps» (Barcelona 2007) i El món d’ahir de Joan Estelrich. Dietaris, cultura i acció política (Girona 2014), així com en les Jornades d’Història Local i Patrimoni Cultural de Menorca amb la presentació de diversos llibres ((2011, l’epistolari de Francesc Camps i mercadal i Antoni Alcover, i 2019 entorn a la Memòria industrial de Menorca) i la seva ponència el 2016 “Mapa d’escriptores menorquines”, d’on destaca la descoberta de l’obra de l’escriptora ciutadellenca il·lustrada del segle XVIII, Joana de Vigo i Squella.
Ha impartit cursos a l’Escola per a Ensenyants de Menorca, a la Càtedra Ramon Llull de Mallorca, a la Universitat d’Estiu de Prada, a la Universitat Oberta per a Majors de la UIB i a la Universitat Internacional de Menorca Illa del Rei.

 Recercat