Premis Recercat

Nom del premiat Lluís Puig i Gordi
Modalitat El premi RECERCAT a una persona vinculada al món dels centres d’estudis Any 2019
Descripció Lluís Puig i Gordi (Terrassa, 18 d’octubre de 1959). Director artístic, dansaire, músic, polític català i conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya el 2017. Actualment, exiliat a Brussel·les. És responsable d’acció cultural i difusió del Consell per la República.
Ha cursat estudis musicals, de dansa, producció audiovisual i d’humanitats a la Universitat Oberta de Catalunya. Dedicat a l’estudi, la promoció i la pràctica de la cultura tradicional.
Dansaire i director de diversos esbarts (Terrassa, Catalunya Dansa, Igualadí, Ciutat Comtal i Rubí), el 1984 va guanyar el Premi Nacional de Dansa. Músic del grup de folk Ministrils del Raval i fundador i gestor de diverses entitats culturals terrassenques.
Més interessat en la gestió cultural, al 1991 va entrar a treballar com a tècnic al Departament de Cultura de la Generalitat, on es va dedicar a promoure i a recuperar la cultura popular de base i on va publicar alguns libres sobre la temàtica. Entre els anys 1998 i 2000 va exercir com a cap de recursos del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, fins que al 2001 va fundar i dirigir durant 10 anys l’empresa VESC (Vèrtex Empresarial de Serveis Culturals, S.L.), dedicada a la gestió cultural (a la cançó, la música i la dansa catalanes, d’arrel tradicional i, per extensió, de tota la Mediterrània).
Director de la Fira Mediterrània de Manresa (1999-2000) i del Mercat de Música Viva de vic (2008-2011). Al 2005 va impulsar el projecte Casa de la Música de Terrassa (juntament amb les de Salt, Mataró, l’Hospitalet de Llobregat i Manresa), que va dirigir. Ha format part de les taules sectorials d’Indústries Culturals i de Música pel Pacte Cívic per a la Cultura de Terrassa.
El 2011 va ser nomenat director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals i també president de l’Institut Ramon Muntaner, fins al juliol del 2017, quan va substituir durant tres mesos a Santi Vila en el càrrec de conseller de Cultura en el govern presidit per Carles Puigdemont.
El 27 d’octubre, el govern espanyol li va ordenar cessar en el càrrec, juntament amb la resta de membres del govern en aplicació de l’article 155 de la Constitució, que facultava la intervenció de la Generalitat de Catalunya. Acusat de sedició, rebel·lió i malversació per l’Audiència Nacional, es va exiliar a Brussel·les, juntament amb el president Carles Puigdemont i tres consellers més.
El Conseller ha continuat participant en actes culturals des de Bèlgica i al 2018, va ser nomenat director del Programa per al Desenvolupament de Projectes Culturals d’Àmbit Internacional”, adscrit al Departament de Cultura de la Generalitat, amb la finalitat de fer valer la cultura catalana en l’àmbit internacional i atreure l’interès del món, no només cap a empreses culturals catalanes i tot el teixit associatiu, sinó també envers els valors i la riquesa patrimonial del país.

 Recercat