Premis Recercat

Nom del premiat Xavier Sitges i Molins
Modalitat El premi RECERCAT a una persona vinculada al món dels centres d’estudis Any 2018
Descripció Xavier Sitges i Molins, sallentí de naixement, va néixer l’any 1921 i va estudiar dret a Barcelona. Establert a Manresa el 1946, ha exercit com a advocat especialitzat en dret civil i mercantil, tot i que també ha treballat en casos de dret laboral i de contenciós-administratiu. Pel que fa al seu caràcter i la seva actitud davant la vida, els podríem resumir tot dient que políticament i socialment sempre ha estat una persona compromesa amb els ideals de catalanisme, democràcia, llibertat i justícia social. I que culturalment és un apassionat i un gran divulgador de l’art i la història del Bages.

En aquesta línia de compromís social i treball desinteressat, sempre ha estat una persona molt activa dins el teixit associatiu de Manresa: va ser president de l’Associació d’ex-alumnes de l’Institut Lluís de Peguera, president dels Amics de la Seu de Manresa entre els anys 1979 i 1982, membre fundador i secretari de la primera Junta de la Delegació al Bages d’Òmnium Cultural, secretari del Centre Excursionista de la Comarca de Bages i membre fundador del Centre d’Estudis del Bages i dels Amics de l’Art Romànic del Bages, entre d’altres. Cal destacar que aquesta llarga trajectòria cívica i professional de Xavier Sitges i Molins ja va ser la raó per la qual l’any 1986 el jurat del Premi Bages de Cultura, convocat per Òmnium Cultural, va decidir atorgar-li aquest destacat guardó i el reconeixement públic i ciutadà que comporta.

Un altre aspecte igualment important que cal no oblidar de la persona de Xavier Sitges i Molins és la seva immensa tasca som a investigador, erudit i alhora divulgador, especialitzat en patrimoni medieval i barroc. Xavier Sitges i Molins és l’historiador en actiu de més edat de la comarca. Per tant, és el degà dels historiadors del Bages juntament amb mossèn Josep M. Gasol i Almendros. Ha estat l’enllaç entre els grans historiadors manresans d’inicis del segle XX (Joaquim Sarret i Arbós, Leonci Soler i March i Oleguer Miró i Borràs) i les noves generacions universitàries del darrer terç del segle XX, encapçalades per Josep Oliveras, Llorenç Ferrer i Albert Benet, entre d’altres. Ha estat sempre al mateix nivell de rigor històric i de qualitat intel·lectual que els seus predecessors d’inicis del segle XX i que les noves generacions posteriors.

En aquest aspecte de pont entre generacions, Xavier Sitges i Molins va estudiar l’art i la història de la ciutat i va començar a divulgar els seus estudis a la Manresa dels anys 50-60, fins a l’actualitat. Els diversos treballs publicats per Xavier Sitges i Molins són un referent per a tots aquells que volen estudiar o necessiten dades de diversos aspectes de la història medieval i moderna del Bages, d’arqueologia i de les diverses manifestacions de l’art (escultura, arquitectura, orfebreria, etc.) de la comarca, especialment dels períodes artístics del romànic, el gòtic i el barroc.

 Recercat