Premis Recercat

Nom del premiat Centre d'Estudis de les Garrigues
Modalitat El premi RECERCAT a una entitat Any 2017
Descripció El Centre d’Estudis de les Garrigues es va constituir formalment l’any 2002. Aquest any commemora els 15 anys de la seva constitució formal com a entitat cultural. Cal dir, però, que venia funcionant informalment com a grup d’estudiosos des de l’any 1997 en què es va celebrar a les Borges Blanques la Primera Trobada d’Estudiosos de les Garrigues. La seva feina continuada i constant s’ha projectat en el territori i més enllà de la comarca, esdevenint un referent per a altres centres d’estudis, institucions públiques i privades, així com per a la ciutadania en general.
Des del Centre d’Estudis de les Garrigues s’ha impulsat tot un ventall d’activitats relacionades amb el patrimoni cultural de la comarca en estreta col·laboració amb entitats públiques i privades. A manca d’arxiu comarcal, des del CEG s’ha vetllat especialment per la conservació del patrimoni documental.
Des del CEG s’ha treballat per la recerca, la catalogació, l’inventari i la difusió de la cultura popular de la comarca.
El valor del patrimoni ha estat posat de relleu a través de les recerques realitzades pels socis del CEG. Cal destacar els nombrosos informes que ha elaborar el CEG per a la declaració de béns d’interès local. S’ha procedit a realitzar diversos tipus d’inventaris. Així, el patrimoni etnològic, les construccions de pedra seca, els campanars de la comarca, així com diversos elements de tipus patrimonials. Ha impulsat nombroses jornades sobre patrimoni, analitzant específicament el documental, l’arquitectònic, l’arquitectònic religiós, el civil i militar, l’arqueològic, la memòria històrica. També ha tractat específicament en jornades l’obra de la Mancomunitat a la comarca, els ajuntaments democràtics, el cooperativisme, els fets de la setmana tràgica, el tricentenari. el 70è aniversari de l’alliberament dels camp nazi de Mathausen.
Les Trobades d’Estudiosos ha esdevingut l’emblema de l’entitat. Se celebren anualment i apleguen estudiosos dels diversos pobles de la comarca, així com d’altres llocs de les terres catalanes que fan recerca sobre les Garrigues. Tenen caràcter bianual: un any es dedica a preparar els treballs que es presenten a la Trobada i l’altre any es dedica a preparar la publicació. Les Trobades realitzades fins ara són les següents: les Borges Blanques (1997), Tarrés (1999), Cervià de les Garrigues (2001), el Vilosell (2003), el Cogul (2005), la Granadella (2007), Vinaixa (2009), l’Albi (2011), Fulleda (2013), Arbeca (2015). La propera Trobada se celebrarà a l’Espluga Calba (2017).
Des del novembre del 2015 el CEG forma part de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial que depèn de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Ha participat activament amb el programa Cultura Viva, amb el V Festival Internacional de Cinema Etnològic i en un projecte sobre memòria oral, a més d’impulsar el Festival de repic de campanes de les Garrigues.
La feina realitzada pel CEG ha estat referència per la constitució d’altres centres d’estudis com el Centre d’Estudis Locals de Granyena de les Garrigues o el Centre de Recerques del Pla d’Urgell “Mascançà”.
El CEG ha estat una entitat oberta a col·laborar amb d’altres institucions i organismes, del país, tant de caràcter públic com privat. esdevenint un centre de referència.
Des de l’any 2008 el CEG convoca conjuntament amb el Consell Comarcal i la Secretaria de Joventut de la Generalitat de Catalunya un premi de joves investigadors. D’aquesta manera es vol implicar i estimular la recerca de la gent més jove, per tal de tenir una “pedrera”, que permeti continuar la feina duta a terme fins al moment.
El CEG ha impulsat diversos estudis destinats a estudiar i recollir les variants dialectals, així com l’estudi de la toponímia i antroponímia.
El Centre d’Estudis de les Garrigues és membre de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana.

 Recercat