Premis Recercat

Nom del premiat Joaquim Mallafrè i Gavaldà
Modalitat El premi RECERCAT a una persona vinculada al món dels centres d’estudis Any 2017
Descripció Joaquim Mallafrè i Gavaldà (Reus, 1941) és professor, escriptor, assagista i traductor. Llicenciat i doctor en filosofia i lletres per la Universitat de Barcelona. Ha estat també docent i catedràtic d’anglès a l’Institut de Batxillerat Gaudí, de Reus i, posteriorment, professor titular a la Universitat Rovira i Virgili de 1989 fins a la seva jubilació, el 2010.
Al llarg de la seva trajectòria professional ha dictat conferències a pobles i ciutats de Catalunya i també a Madrid, Praga i Delfos, entre altres ciutats. Ha impartit cursets i seminaris en diferents universitats dels Països Catalans, com ara la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Lleida i la Universitat d’Alacant, i també en altres punts del territori espanyol i d’Europa, com ara Sevilla, Vigo, Dublín i Trieste.
És soci del Centre de Lectura de Reus des dels anys seixanta i hi ha exercit diversos càrrecs directius. Actualment és membre de la Comissió Artística del Teatre Bartrina. Entre el 1999 i el 2002 va ser vicepresident de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, corporació de la qual és membre des del 1991, en la qual ha treballat especialment dins la Comissió de Gramàtica i la Comissió de Lexicografia. Soci d’Honor del Centre de Lectura des del 2012.
Ha rebut diversos premis i distincions (per la traducció d’Ulisses, per la traducció de Qui a casa torna i pel llibre Llengua de tribu i llengua de polis), i el 1998 li fou concedida la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya per la seva tasca pedagògica i traductora.
Actualment segueix compaginant la seva tasca de traductor amb la participació en esdeveniments culturals de gran magnitud. Des del 2007 és membre electiu de la Fundació Mercé Rodoreda i membre de la seva Comissió Tècnica. L’octubre de 2008 intervé com a ponent al Congrés Internacional Mercè Rodoreda.
L’any 2012 va coordinar les “Jornades de la Secció Filològica de l’IEC. Homenatge a Ramon Amigó” que es van celebrar al Centre de Lectura i també la posterior publicació de les actes de les jornades.
També va participar en la coordinació de les Jornades celebrades a Móra la Nova l’any 2014 i la posterior publicació amb Miquel Àngel Pradilla.
Ha coordinat les tres edicions de les “Trobades de traducció” organitzades al Centre de Lectura els anys 2013, 2014 i 2015.
El mes de juny, es va presentar al Centre de Lectura el volum número 135 de les Edicions del Centre de Lectura: Uns i altres, literatura i traducció de Joaquim Mallafré. Un recull d’artcles del traductor i filòleg resusenc amb pròlef de Francesc Parcerisas.

 Recercat