Premis Recercat

Nom del premiat Josep Vicent Frechina
Modalitat El premi RECERCAT a una persona vinculada al món dels centres d’estudis Any 2017
Descripció (Massalfassar, 1966) és crític musical i literari, musicòleg, estudiós de la música i de la cultura popular valencià.
Actual president de la Federació d’Instituts d’Estudis Comarcals del País Valencià (FIECOV).
Ho ha estat el llarg la complicada etapa que el panorama cultural valencià ha viscut molts anys.
Ha estat precisament aquesta dura fase de pervivència on el paper de Josep Vicent Frechina ha estat determinant per garantir un mínim funcionament que ara, en nou context polític i cultural, podem veure reviscolar.
Han estat ben profitoses algunes de les iniciatives del període promogudes per ell que cal recordar. En primer lloc l’intent de fer un recull sistemàtic de la bibliografia comarcal parcialment encetat i pendent de revisió i actualització. Per altra banda impulsar un seguit de gestions davant la UV que van trobar ressò al seu Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial i que van permetre organitzar un seguit de “Trobades” i “Congressos” que periòdicament han aplegat un bon nombre d’Instituts i Centres, els membres dels quals han realitzat aportacions ben interessants. Després d’un primer congrés acollit per la facultat de Filologia de la UV l’activitat es va reprendre a partir de 2011.
L’activitat de Josep Vicent Frechina es va desplegar també en un seguit de contactes i reunions amb un gran nombre d’institucions i organismes del panorama cultural valencià (Acadèmia Valenciana de la llengua, Consell Valencià de Cultura, Generalitat Valenciana) i d’altres territoris de parla catalana com ara la CCEPC o l’Institut Ramon Muntaner. De la seva mà es produïren també alguns contactes adreçats a millorar la visibilitat de la producció dels centres tot cercant fórmules d’intercanvi, difusió, comercialització fins i tot de les publicacions.

La nova situació política esdevinguda arran de les darreres eleccions municipals i autonòmiques ofereix un il·lusionant ventall d’oportunitats per tal d’enfortir l’actuació de la Federació. Arran d’una reunió promoguda per Josep Vicent Frechina amb la Diputació de València representada pel diputat de cultura, Xavier Rius, es va obrir una via de col·laboració permanent comprometent l’entitat en un camí de suport a la Federació i acollir alguns dels seus projectes. Més concretament fou encomanada la tasca a la renovada Institució Alfons el Magnànim dirigida per Vicent Flor.
Per altra banda, també cal destacar la seva tasca com a impulsor de la música tradicional que ha desenvolupat en dues vessants. Per un costat, organitza i col·labora en diversos festivals de música tradicional, entre aquestes la trobada de cant rural “Cant al ras” de Malfassar on n’és del director i presentador. I des de l’any 2008 forma part, i des del 2011 n’és el secretari del jurat dels Premis Ovidi Montllor als artistes que publiquen música en valencià.
I per un altre, ha estat la seva llarga labor de divulgador i estudiós de la música popular en diverses revistes. Fou director de La Roda del Temps, revista d’estudis, opinió i divulgació sobre temes de la comarca de l’Horta Nord, reconeguda com una font important de literatura en valencià.
Actualment és coordinador de Caramella, revista de música i cultura popular, com també col·laborador de Lletres Valencianes i la revista de viatges Descobrir Catalunya i ha col·laborat, entre d’altres, a les revistes Folc, Interfolk, l’Artesà, La Canya, Saó, etc. com a crític musical.
D’entre tota la seua bibliografia, tan diversa, cal destacar el llibre La cançó en valencià. Dels repertoris tradicionals als gèneres moderns, com a síntesi del treball d’inventari i ordenació de la discografia d’expressió en català publicada al País Valencià.

 Recercat