Premis Recercat

Nom del premiat Antoni Pladevall
Modalitat El premi RECERCAT a una persona vinculada al món dels centres d’estudis Any 2016
Descripció Nascut a Taradell el 1934, sacerdot i historiador, estudià al seminari de Vic i a la Universitat Catòlica de Lovaina. Col·laborà amb Eduard Junyent en el Museu Episcopal i l’Arxiu Diocesà. Després fou redactor del catàleg monumental del Servei de Conservació de Monuments de la Diputació de Barcelona i professor d’història eclesiàstica al seminari de Vic i a la Facultat de Sant Pacià de Barcelona. Va ser el primer president dels Amics de l’Art Romànic. Ha estat arxiver municipal de Vic, cap de la secció d’inventari del patrimoni artístic de la Generaltiat de Catalunya i director general del patrimoni artístic del Departament de Cultura de la Generalitat.

Amb un centenar de llibres i més de tres-cents articles publicats, és autor, entre d’altres, de nombroses monografies locals i de dedicades a monestirs i santuaris. Pladevall també ha participat o dirigit alguns dels projectes editorials més importants dels darrers trenta anys en el camp de la geografia, la història i l’art catalans.

Des del 1990 és membre de l’Institut d’Estudis Catalans i des del 1998, de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi. El 1994 va rebre la Creu de Sant Jordi i ingressà a l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. Té la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya.

Va ser membre de la junta del Patronat d’Estudis Osonencs de 1979 a 1985 (ha publicat un total de 39 articles a la revista “Ausa” entre 1954 i 2008) i ha estat vinculat a innombrables entitats i centres d’estudis, com Amics del Montseny (amb 56 col·laboracions en la seva publicació “Monografies del Montseny”), Institució de Genealogia i Heràldica, Institut d’Estudis Penedesencs, entre d’altres.

 Recercat