Premis Recercat

Nom del premiat Artur Blasco
Modalitat El premi RECERCAT a una persona vinculada al món dels centres d’estudis Any 2016
Descripció Neix a Barcelona el 5 de novembre de 1933 i resideix a Monistrol de Calders (Bages) fins el 1935. Des d'aquest any fins el 1950 resideix a Santpedor (Bages) des d'on es trasllada a Manresa (Bages).

Estudis: Ensenyança primària al Col·legi de La Salle, de Santpedor. Batxillerat Superior a l'Institut de Manresa i estudis bàsics de música a la mateixa ciutat. És llicenciat en Biologia per la Universitat Central de Barcelona.

Entre els anys 1959 i 1965 resideix a Estocolm (Suècia) i Reykjavík (Islàndia).

El 1965 comença a Arsèguel i a la Seu d'Urgell (Alt Urgell) els primers treballs de recerca i recuperació de l'acordió diatònic a Catalunya i els del cançoner de tradició oral al Pirineu, amb un recull de 1.600 cançons de 300 cantants informants de 200 pobles i caserius de l'Alta Ribagorça, Val d'Aran, Ribagorça Oriental, La Noguera, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alt Urgell, Solsonès, Berguedà, Cerdanya, Ripollès i La Garrotxa. Aquest treball es presenta en forma de 12 volums amb el títol genèric de A peu pels camins del cançoner.

El 1976 funda el festival internacional de música tradicional i popular dedicat a l'acordió Trobada amb els acordionistes del Pirineu.

El 1989 edita per encàrrec del Comissariat del Mil·lenari de Catalunya una mostra dels seus treballs de camp sobre la cançó de tradició oral al Pirineu amb forma de 6 LP’s amb textos i partitures, amb el títol Rosa vermella, rosa galant.

El 1994 li són atorgats per la Generalitat de Catalunya, els Premis Nacionals de Música Popular per les seves activitats en la recerca de música tradicional i el de Música a l'intèrpret.

El 1998 li és atorgat el Premi Jaume I d'Actuació Cívica Catalana, per part de la Fundació Lluís Carulla, en el marc de l'Ajuntament de Barcelona, pels seus treballs d'etnomusicologia.

El 1998 se li concedeix el Premi Altaveu'98 (Ajuntament de Sant Boi de Llobregat) per la seva activitat en el camp de la difusió musical.

El 12 de setembre de 2001 el Govern de la Generalitat de Catalunya li concedeix la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria de músic, investigador i dinamitzador de la cultura popular i tradicional.

El 2002 li és atorgat el Premio Nacional de Folclore Agapito Marazuela, en el marc de la Universitat Antonio Machado, de Segovia (Castilla-León)

El 2003 inicia els seus treballs de recuperació del rabequet, instrument de corda fregada de la tradició musical del Pirineu.

El 2004 li és atorgat el Premio Truco 2004, per part del festival de Música i Cultura Pirenaicas (PIR), del Valle de Hecho (Osca).

Aquest mateix any 2004, la Generalitat de Catalunya li atorga el Premi Nacional de Cultura Popular.

Entre els anys 2005 i 2008 ha estat membre del Consell de la Cultura Popular i Tradicional del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

El 2008 obté el Premi “Joan Coromines” atorgat per la Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana (CAL).

L'any 2014 acaba l'edició – concertada amb la Direcció General del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya – d'una col·lecció de 80 DVD's amb el títol A peu pels camins del cançoner, en imatges, relatius als seus treballs de camp sobre la cançó de tradició oral al Pirineu.

Aquest mateix any 2014 és guardonat amb el premi Josep Virós de la mostra de cinema de muntanya PICURT per la seva obra A peu pels camins del cançoner, en imatges.

Fotografia: Soinuenea - Herri Musikaren Txokoa. CC BY-SA 2.0

 Recercat