Premis Recercat

Nom del premiat Institut d'Estudis Eivissencs
Modalitat El premi RECERCAT a una entitat Any 2016
Descripció Fundat el 1949, va ser a finals de la dècada dels seixanta que el Poeta Marià Villangòmez i el pintor i també poeta Josep Marí van donar un impuls determinant a l’Institut d’Estudis Eivissencs. La defensa de la identitat pitiüsa, la protecció del patrimoni natural i cultural, i la reivindicació de la llengua catalana en van ser els grans eixos. Tot i les adversitats a què va haver de fer front, l’IEE posà les bases d’un programa cívic i cultural amb resultats importants de continuïtat: el Curs Eivissenc de Cultura, la Festa de la Nit de Sant Joan, els premis literaris de la Nit de Sant Joan i Baladre, les Mencions d’Honor Sant Jordi, la recepció de TV3 a les Pitiüses, les publicacions periòdiques “Eivissa” i “El Pitiús”, una nombrosa producció bibliogràfica, els cursos de català per a adults a bona part dels municipis illencs, la celebració a Eivissa de les Festes Populars Fabra, els col·loquis de la Societat d’Onomàstica, etc.

La celebració el 1999 dels cinquanta anys de l’IEE implicà el reconeixement de la xarxa associativa cultural dels Països Catalans. Actualment desenvolupa una important tasca a partir de grups de treball multidisciplinaris, el manteniment de l’activitat editorial amb la publicació de la revista “Eivissa”, l’acolliment d’organitzacions i la promoció de l’”Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera”.

Entitat adscrita a l’Institut d’Estudis Catalans, membre de la CCEPC, conveniada amb la Universitat de les Illes Balears, membre del Consell Acadèmic de l’Institut d’Estudis Baleàrics, membre de la Confederación Española de Centros de Estudis Locales (CECEL), ha rebut nombrosos guardons: Premi Savina del Grup d’Estudis de la Naturalesa (1989), Premi 31 de desembre de l’Obra Cultural Balear (1990), Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1992), Medalla d’Or de la Comunitat de les Illes Balears (2001) i Medalla d’Or de la Ciutat d’Evissa (2008).

 Recercat