Premis Recercat

Nom del premiat Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat
Modalitat El premi RECERCAT a una entitat Any 2014
Descripció Centre proposat per l'Institut d'Estudis Penedesencs, el Grup d'Estudis Sitgetans, el Grup de Recerques Històriques de Sant Pere de Riudebitlles, el Grup d'Estudis Històrics i Culturals de Sant Quintí de Mediona, l'Associació Cultural Nautilus, l'Associació Cultural Història de Santa Oliva, el Centre d'Estudis del Gaià, els Amics del Castell de Gelida i el Grup d'Estudis Cubellencs.

El 2014 va fer 40 anys de la reunió fundacional del Centre d’Estudis del Baix Llobregat (CECBLL), que va tenir lloc el 23 de novembre de 1974 a Martorell, al Museu de l’Enrajolada-Santacana. Hi van assistir historiadors, cronistes i periodistes per, segons resa a l’acta, “estudiar la conflictiva problemàtica cultural de la comarca del Baix Llobregat”. En aquella reunió es va acordar crear un Centre d’Estudis Comarcals que promocionés la comarca, davant la constatació que aquesta “es en la actualitat la comarca catalana más desintegrada i conflictiva, que necessita ser promocionada creant el Centre d’Estudis Comarcals”. Llavors només existien a la comarca, com a entitats homologues, l’associació Amics del Prat (1957) i el Centre d’Estudis Martorellencs (1972). Han passat quaranta anys. La comarca del Baix Llobregat ha experimentat importants canvis; tots els municipis compten amb alguna entitat d’estudis que contribueix a donar impuls al coneixement del territori. Al inicis de la transició democràtica, quan encara no estava restablerta la divisió comarcal, el Centre va ser la primera entitat que es va plantejar l’àmbit comarcal com a territori de referència i actuació. Així es crea una associació cultural sense ànim de lucre, que tenia per objectius fer recerca històrica, cohesionar el territori des del punt de vista cívic i promocionar la comarca. El generós treball voluntari dels associats, la divulgació dels estudis i el compromís cívic amb el territori foren la clau de volta de la bona acollida i constituïren el motor que feu possible la consolidació del Centre. Les primeres reunions de Junta eren itinerants. Sense una capitalitat comarcal definida Martorell les acollí. Quan, finalment, al 1987 es restablí la divisió comarcal la necessitat de disposar d’un local estable era evident. L’oferiment per part de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat de cedir-nos un espai, va fer que la seu del Centre es situés a la capital de la comarca. Després dels anys fundacionals, sota la presidència del Sr. I. Clopas, el Centre inicià una etapa sota el fort lideratge del Dr. J. Codina (1980-1995), historiador de prestigi de El Prat de Llobregat. La consolidació de la democràcia caracteritza aquesta etapa en la què la convocatòria de recerques col•lectives que dotaren a la comarca d’una bibliografia d’alt nivell científic i crearen un model de treball seguit després per altres centres d’estudi. Des dels seus inicis, un altre tret d’identitat del Centre fou la pluralitat dels associats i la capacitat de diàleg i consens per defensar el patrimoni i el territori de la comarca.

A partir de 1995 comença una etapa presidida per el Dr. Carles Riba i Romeva (1995-2013), enginyer i primer alcalde democràtic de Sant Joan Despí. Durant aquests anys, els canvis econòmics, urbanístics i demogràfics van transformar la comarca profundament. Aquest període es caracteritza per la projecció de l'entitat i la participació en el debat sobre la realitat comarcal i la seva transformació. La tasca cultural i cívica que desenvolupa el Centre continua essent necessària. En donen testimoni els Premis de Reconeixement Cultural, els nombrosos llibres publicats, l’edició de la revista Materials, les exposicions itinerants, els materials didàctics, les Trobades de Recerca Jove, les conferències i altres tipus d’actes i activitats culturals i cíviques realitzades a la comarca i pels pobles de la comarca, on darrerament la defensa del patrimoni i la recuperació de la memòria democràtica han estat claus. La implicació del Centre en diverses campanyes cíviques, que reivindicaven la dignitat de la comarca, ha estat una constant. La lluita a favor del riu fa uns quants anys, o la lluita per la defensa del Parc Agrari i l’agricultura oposant-se a Eurovegas, en són entre d’altres dos exemples. Així com els canvis que han afectat als àmbits d’estudi, que s’han ampliat a diverses àrees científiques, i en l’increment de la producció de materials didàctics útils a la comunitat educativa de la comarca.

El Centre recolza, coopera i organitza anualment un espai de trobada amb els centres locals. S’hauria de cercar una major complementació del treball en xarxa entre els centres d’estudis locals i el projecte més ampli del Centre d’Estudis Comarcal, que assumeix els mateixos objectius en l’àmbit comarcal. Ara el Centre es troba amb una estructura consolidada i també amb una nova seu, l'entitat s'ubica en un espai públic on s’està participant en una experiència de gestió cultural. Per liderar aquesta nova etapa, difícil i plena de reptes, el 8 de març del 2013 el Centre va escollir per primera vegada una presidenta, la Sra. Conxita Sánchez Medina, que va ser regidora de Sant Joan Despí i consellera de cultura del Consell Comarcal del Baix Llobregat. Manté una línia de treball de continuïtat basada en el compromís i la participació. Ella ha liderat la darrera campanya cívica presentant el manifest a favor de la unitat de la comarca davant l’imminent promulgació de la nova Llei de governs locals de Catalunya, que ha comptat amb la signatura i el recolzament de diverses entitats de la comarca.

 Recercat