Premis Recercat

Nom del premiat Josep Riba i Gabarró
Modalitat El premi RECERCAT a una persona vinculada al món dels centres d’estudis Any 2012
Descripció Va néixer el 1928 a La Pobla de Claramunt. Durant la seva vida ha exercit una constant aportació a la història i a la recerca local. L’any 1952, quan feia cinc anys de la creació del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada, va començar la seva vinculació i aportació a l’entitat. Des del 1952 al 1965 va ser el corresponsal del CECI a la Pobla de Claramunt, on també participava en l’entitat Celler d’Art. Inicià el 1965 les tasques al Patronat del Castell de Claramunt al mateix temps que s’endinsava en les recerques de l'època feudal,un conjunt de treballs que abasten des de el llinatge dels Cardona fins la casa de Medinacelli al segle XVII.

Va ser un dels primers participants en les Assemblees Intercomarcals d’Estudiosos ja des de l’any 1967, trobades anuals a les quals sempre hi va col·laborar i que demostren la seva ininterrompuda dedicació a la investigació, a la coordinació i enteniment entre els diferents grups de recerca i els interessats en la història local.

Cal destacar la seva dedicació en les tasques relacionades amb la direcció del CECI que s’inicien l’any 1965 quan assumeix el càrrec de sots-secretari. A partir del 1974 i fins el 1979 en va ser secretari general. Del 1979 al 1982, exerceix el càrrec de tresorer de l’entitat. Del 1982 fins el 1985 en va ser el director i des del 1987 fins el 1993 vice-director. L’any 1990 va crear la secció d’Història medieval.

La seva tasca al CECI ha estat continuada, ell hi ha estat sempre present, en èpoques de dificultats i de bonança. I és avui dia, encara, una de les persones més vinculades a l’entitat. Segueix formant part de la junta directiva, com a vocal, és membre de la Comissió de Publicacions i un dels directors del projecte d’investigació sobre el Rec, el primer barri industrial d’Igualada. Josep Riba s’ha destacat per ser una persona serena i amatent, deixant de banda tot personalisme que ha buscat idees i camins perquè el CECI pogués ser un centre de referència a la comarca.

 Recercat