Premis Recercat

Nom del premiat Benigne Marquès Sala
Modalitat El premi RECERCAT a una persona vinculada al món dels centres d’estudis Any 2011
Descripció Benigne Marquès Sala va néixer a Oliana l’any 1940. És prevere i historiador. Estudià al seminari de la Seu d’Urgell i s’ordenà el 1963. Amplià estudis de dret canònic a la Universitat Pontifícia de Salamanca i d’arxivística a l’Escola d’Arxivística del Vaticà. Ha tingut càrrecs parroquials a Andorra la Vella, Oliana, Alàs i a Coll de Nargó. És canonge des de 1985.
És arxiver Diocesà i Capitular d’Urgell des de 1974, càrrecs que segueix exercint en l’actualitat.

És soci fundador de la Societat Cultural Urgel·litana i secretari de la prestigiosa revista erudita Urgellia, on ha publicat importants articles d’investigació sobre l’època antiga del Bisbat, amb notables descobertes de documentació inèdita. Destaca el seu paper com a editor incansable i coordinador dels continguts de la publicació des del seu inici l’any 1978 fins a l’actualitat.

Col·labora de manera continuada des dels seus inicis l’any 1972 en la revista diocesana Església d’Urgell, amb la publicació d’abundants articles de divulgació històrica.

Ha participat en l’edició de l’Episcopologi d’Urgell, en l’edició de diverses miscel·lànies i en diversos congressos culturals i d’història medieval, i en els Quaderns d’Estudis Andorrans. Recentment ha coordinat el llibre Sant Ermengol, història, art, culte i devocions, publicat coincidint amb el mil·lenari de l’episcopat de Sant Ermengol.

Ha escrit sobre diversos temes relacionats amb el Bisbat d’Urgell, sobretot situats en l’alta edat mitjana. Les seves aportacions sobre personatges i fets d’aquest moment representen un punt d’inflexió en els estudis sobre l’edat mitjana de tot el Pirineu català i Andorra.

La part més rellevant de la seva obra és l’edició de fonts documentals d’èpoques diverses, totes pertanyents als fons de l’Arxiu Capitular d’Urgell. Aquesta tasca ha posat a disposició dels investigadors un ampli conjunt de materials imprescindibles per a l’estudi dels nostres territoris. Destaca l’elaboració dels catàlegs de fons notarials i de manuscrits jurídics de l’Arxiu i la Biblioteca Capitular, així com l’edició exhaustiva d’un considerable volum de pergamins d’orígens diversos.

 Recercat