Premis Recercat

Nom del premiat Joan Busqueta i Riu
Modalitat El premi RECERCAT a una persona vinculada al món dels centres d’estudis Any 2010
Descripció La primera acció relacionada amb els centres d'estudis de Joan Busqueta va ser impulsar, conjuntament amb altres, la creació, l’any 1987, del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias, dedicat a la defensa i projecció del patrimoni cultural i natural de Sant Andreu, així com al foment de la Història Local del Pla de Barcelona, a través de la revista anual Finestrelles, diferents exposicions, visites guiades, cicles de conferències i seminaris, publicacions diverses, i la realització de tallers d’història, amb la formació del grup ERDOC (Equip de Recerca Documental), format per estudiosos universitaris i no univesitaris.

Encara a Barcelona, entre 1985 i 1989, va formar part de la Junta Gestora i Directiva que refundà la Societat Catalana d’Estudis Històrics, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, i va ocupar, des de 1986 a 1997, la direcció de la Secció d’Història de l’Institut d’Estudis Andorrans (seu de Barcelona), des d’on va impulsar l’estudi de la

documentació medieval i moderna andorrana.
A Lleida, destaca la seva activitat a l’Ateneu Popular de Ponent, del que en fou president entre els anys 2001-2006, després d’un període ocupant la vicepresidència. A l’Ateneu, cal subratllar, entre altres accions de foment i projecció de la cultura popular, pròpies de l’entitat, (música, dansa, excursionisme, escoltisme, etc. ), el seu treball al front de l’equip multidisciplinari de la campanya anual “Coneixes la teva ciutat....?”, un “clàssic” de l’Ateneu, des de la seva fundació el 1979, destinada a promoure i difondre entre la ciutadania el coneixement del patrimoni històric de la ciutat de Lleida i el seu territori més immediat. Una campanya realitzada els diumenges del mes de març que va incorporar la dramatització dels fets explicats, música, etc., i que incita a una reflexió crítica sobre l’estat del patrimoni històric, i que s’acompanya de la consegüent publicació. Una eina que ha tingut i té una gran difusió entre el públic en general i l’escolar en particular.

En aquesta mateixa línia ha col·laborat estretament, en el marc de l’Associació Amics de la Seu Vella, en les campanyes de promoció i estudi de la Seu Vella de Lleida i el seu entorn.

Al front de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, del que n’ha estat director entre febrer de 2007 i setembre de 2009, ha renovat i reforçat els vincles amb la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, impulsant la relació amb la resta de Centres i Instituts d’Estudis de les Terres de Lleida, consolidant l’IEI com a institució algutinadora i pont entre els diferents centres, així com a gran fòrum de debat i promoció dels estudis locals del territori lleidatà, mitjançant diferents accions: seminaris, congressos i jornades, exposicions, el reforç a les habituals ajudes institucionals a les publicacions i activitats culturals locals de tot tipus, o l’endegament, en aquesta direcció, de col·leccions pròpies de l’IEI com “Clau de Volta”, “Xíqar, llibres d’Història”, “Cimbori”, etc.

Un dels eixos, en relació als estudis locals ha estat el de dotar d’eines metodològiques a tots aquells estudiosos per tal de millorar els treballs de recerca local.

El seu ferm convenciment en la necessitat dels estudis locals, especialment de la història local, l’ha dut, des de bon començament, a orientar els seus estudis i dirigir treballs de recerca, tesines i tesis en aquesta direcció i a participar, entre altres projectes editorials, en la coordinació de l’àrea d’Història de la col·lecció “Catalunya Romànica”, així com també en jurats com els dels premis “Francesc Carreras i Candi”, en la seva XVI edició o el “Josep Lladonosa i Pujol”, des de la XII edició. També, en aquest mateix sentit, a comissariar o coordinar diferents exposicions com “ A l’entorn del RecComtal” (1987), “800 anys de govern municipal a Lleida” (1997), “Studium. Reconstrucció virtual i multimèdia de l’antic burg universitari de Lleida (segles XIVXV)” (1997), “Lavaix: un monestir entre la realitat i la llegenda” (1999), “Seu Vella: l’esplendor retrobada” (2003), “Hug Roger III, comte de Pallars, i la fi de la Catalunya Comtal” (2005), entre altres.

 Recercat