Premis Recercat

Nom del premiat Josep Miquel Vidal i Hernández
Modalitat El premi RECERCAT a una persona vinculada al món dels centres d’estudis Any 2009
Descripció La trajectòria de Josep Miquel Vidal Hernández és indestriable del món dels centres d’estudis. La fundació de l’Enciclopèdia de Menorca el 1977, de la qual és el director, va impulsar de manera decisiva la creació de l’Institut Menorquí d’Estudis el 1985 per tal com contribuí a formar una xarxa d’investigadors i a destacar la necessitat de comptar amb uns programes de recerca, de divulgació i de projecció de la cultura feta a Menorca.
Com a coordinador científic de l’Institut Menorquí d’Estudis, ha liderat en tot moment la col•laboració amb els centres d’estudis de parla catalana, començant pel mateix Institut d’Estudis Catalans, amb la Societat Catalana de Física del qual organitza, des del 1985, les Trobades Científiques de la Mediterrània , d’una banda, i, de l’altra, amb la Secció Filològica, dins de la qual és un dels coordinadors de l’edició de l’obra lexicogràfica i gramatical de l’humanista il•lustrat Antoni Febrer i Cardona (Maó 1761-1841) en el marc del magne projecte d’edició de l’obra completa. Ha participat, a més, en l’organització de diverses jornades menorquines a l’IEC i ha estat el principal interlocutor en les dues jornades filològiques que l’IEC ha celebrat a Menorca, sense oblidar les col•laboracions amb la Societat Catalana de Llengua i Literatura.
Així mateix, ha propiciat la relació amb l’Institut d’Estudis Ilerdencs amb la celebració de dues jornades d’intercanvi cultural entre les terres de Ponent i Menorca: la primera, amb la denominació “De Fraga a Maó: eix d’una cultura”, es va dur a terme a Lleida i a Menorca el novembre de 2000 mentre que la segona, sobre turisme i desenvolupament sostenible, es va realitzar el novembre de 2006.
Membre del Consell director de l’Institut d’Estudis Baleàrics, és el cap visible d’una col•laboració, concretada, d’entre d’altres propostes, en els monogràfics que la revista Estudis Baleàrics ha dedicat a la cultura menorquina. Els lligams amb l’Institut d’Estudis Eivissencs van tenir una magnífica concreció en el XXIX Curs Eivissenc de Cultura, dut a terme a Eivissa el novembre de 2003. Ha participat, encara, activament en les Jornades d’història local i patrimoni cultural a l’illa de Menorca organitzades pel el Centre d’Estudis Locals d’Alaior, actuació que es pot estendre a la xarxa associativa de tota l’illa encapçalada per l’Ateneu de Maó, del qual és vocal, i el Cercle Artístic de Ciutadella.
Després de la celebració a Menorca, el desembre de 2003, de l’Assemblea de la Coordinadora de Centres d’Estudi de Parla Catalana, en què es féu la presentació de l’Institut Ramon Muntaner a les illes, Josep M. Vidal jugà un paper destacat, com a coordinador científic de l’IME, en l’organització, juntament amb la CCEPC i l’Institut Ramon Muntaner, del Vè Congrés de la CCEPC Paisatge, territori i societat, celebrat a Menorca l’octubre de 2005. D’aquí la coherència de la proposta, assumida pel Consell Científic i el Consell Rector de l’IME, del nou contingut de les sessions inaugurals dels cursos acadèmics amb la participació dels representants institucionals amb què l’IME manté una destacada col•laboració. D’acord amb això, la sessió inaugural del curs 2007/2008 va comptar amb el president de la CCEPC i la directora de l’Institut Ramon Muntaner, presència que fou valorada per la presidenta del Consell Científic de l’IME com “la manifestació d’una relació i d’una col•laboració sostingudes gràcies a les quals l’IME se situa dins la gran xarxa de cultura i de recerca que és la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana”. Aquesta relació i aquesta col•laboració són clarament deutores de l’impuls i del lideratge de Josep M. Vidal Hernàndez, raó per la qual proposam aquesta candidatura als Premis Recercat l’Institut Menorquí d’Estudis, l’Institut d’Estudis Catalans, l’Institut d’Estudis Baleàrics i l’Institut d’Estudis Eivissencs.

 Recercat