El projecte «Patrimoni oblidat, memòria literària», impulsat per la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i l’Institut Ramon Muntaner, és una proposta que lliga els elements del patrimoni cultural tangible que estan o han estat deixats a la mercè del pas destructor del temps amb les descripcions literàries d’aquests elements patrimonials, per poder-ne saber i comprendre del temps anterior a l’estat d’abandó o per interioritzar la feblesa de testimonis del temps passat des de la riquesa literària.
Proposem un viatge pels territoris de la memòria literària d’aquests elements oblidats, d’aquestes ruïnes sentimentals amb el doble acompanyament de la imatge i la paraula. Contemplar el patrimoni cultural tangible, el lloc o l’espai abandonat, com l'element més feble i simbòlic del temps històric passat, des de la literatura (amb descripcions, vivències, records, emocions, sentiments, simbologia, etc.) sabent que ha estat i està integrat en un paisatge que contribueix a personalitzar.
Al costat dels grans elements patrimonials, que s’han beneficiat en els darrers temps d’accions de restauració o conservació i que constitueixen nuclis rellevants de visites i destinacions d’un turisme cultural, existeix un altre patrimoni, que podem anomenar “patrimoni oblidat”, format per elements menors o que no han rebut prou consideració fins ara, i que va des de espais abandonats colgats per la bardissa fins a elements o paisatges avui inexistents però que han deixat el seu rastre en la fotografia antiga i en la literatura; igualment els grans monuments del país que van viure etapes de destrucció i de descurança reflectits en la lletra impresa de viatgers i escriptors. La “ruïna” ha format part essencial de la mirada que la memòria literària ha projectat sobre el món, les visions romàntiques i, en general, tots els textos de caràcter memorialístic ens ofereixen imatges i idealitzacions, revitalitzacions imaginàries d’espais perduts o de llocs de memòria íntima o col·lectiva.
Proposem un projecte en dues vessants diferents i complementàries: una extensa exposició virtual amb tota la informació rebuda des de la participació de centres d’estudis i entitats i institucions vinculades amb la literatura i el patrimoni i una exposició material preparada per viatjar durant un llarg temps, que generi a cada lloc reflexió i activitat sobre els valors del patrimoni i la literatura.
La mostra, produïda per l'Institut Ramon Muntaner i la CCEPC, s'hi podrà visitar del 19 d'abril al 20 de maig de 2018. En aquesta ocasió, s'hi incorpora un espai dedicat a Caterina Albert-Víctor Català i a la torre de Montflorit a Cerdanyola.
L'edició d'enguany del Recercat es realitzarà a Manresa, Capital de la Cultura Catalana 2018, els dies 13, 14 i 15 d'abril.
La mostra, produïda per l'Institut Ramon Muntaner i la CCEPC, s'hi podrà visitar del 6 de març al 6 d'abril de 2018
Ja s’han obert les inscripcions per a la catorzena edició del Recercat, que es durà a terme els dies 13, 14 i 15 d’abril a Manresa, Capital de la Cultura Catalana 2018
L’exposició `Patrimoni oblidat, memòria literària’, impulsada per l’Institut Ramon Muntaner i la CCEPC s'hi podrà veure fins al dia 4 de març. Els organitzadors han previst una visita guiada per aquest dissabte 24 de febrer.
L'exposició "Patrimoni oblidat. Memòria literària", produïda per la CCEPC i l'Institut Ramon Muntaner, es va inaugurar el 19 de març de 2016 al Monestir de Poblet, on es pot visitar fins al 30 de juny. Durant els dies 30 d'abril i 1 de maig també es va exposar a Vic, dins els programa del Recercat.
A partir de l'1 de juliol començarà la seva itinerància. Totes les entitats interessades en acollir l’exposició tenen temps fins al 19 de juny per enviar la fitxa de sol·licitud que trobareu a sota, degudament emplenada, a l’adreça ccepc@iec.cat.