L'IEI us convida a l'Òc Cultura: Càtars i trobadors

L'IEI us convida a l'Òc Cultura: Càtars i trobadors 24/11/2021

La Secció d'occità aranès de l'Institut d'Estudis Ilerdencs organitza la iniciativa Òc Cultura, coordinada per Mariona Miret, que proposa un viatge a través de la cultura, la història i la llengua d'òc.

Òc Cultura tracta el tema dels càtars i trobadors que s'estructura en quatre activitats que se celebraran entre el 27 de novembre i el 3 de desembre.

PROGRAMA

  • Dissabte, 27 de novembre, a les 11.30 h. Visita guiada, la Lleida occitana. 

Sortida des de la Diputació de Lleida a les 11.30 h (Rambla de Ferran, 18) i arribada a la Seu Vella a les 13.30 h.

La visita serà conduïda i comentada per l'historiador Josep Tort.

La proposta de la visita és resseguir diferents aspectes de l’aportació occitana a Lleida, o més ben dit, de l’aportació dels occitans a la nostra ciutat al llarg dels segles, però especialment a l’època medieval, a partir de les restes patrimonials que en són referència i memòria.

  • Dilluns, 29 de novembre, a les 18 h. Taula rodona: càtars i trobadors 

Aula Magna de l'IEI i i pel canal d'streaming de Segre.com.

A càrrec de Joan J. Busqueta, Professor d’Història Medieval a la Universitat de Lleida i Isabel Grifoll, Professora de Literatura Catalana a la Universitat de Lleida. Moderarà Mariona Miret, coordinadora d’Òc Cultura.

Càtars? Trobadors? En vull saber més! Els experts ens en parlen: descobrim el pes d’Occitània i de les famílies càtares en la Lleida feudal del segle XII a nivell econòmic, cultural i polític, i tot seguit fem un cop d’ull al llegat dels trobadors a la cultura europea, tot destriant aquells components que han esdevingut essencials per a la conformació de les societats occidentals, amb una especial atenció a la veu de les trobairitz. Història i literatura de la mà, per endinsar-se en un moment cabdal de l’Edat Mitjana.

  • Dimecres, 1 de desembre, a les 18 h. Espectacle musicoteatral "Les trobairitz, trobaires en femení"

Aula Magna de l’IEI i pel canal d’streaming de Segre.com

Espectacle produït per la Chambra d'Òc, de gran sensibilitat i bellesa melòdica, que es presenta en primícia a Lleida després de la seva estrena al Premi Ostana, el juny de 2021. Des de les valls occitanes d’Itàlia, arriben a Lleida Paola Bertello i Cecilia Lasagno, veu i arpa que ens conviden a un viatge divulgatiu/teatral en el temps per descobrir les temàtiques i les veus de la poesia cortesana en femení. 

L'espectacle lliura el paper protagonista als intèrprets menys recordats del meravellós i riquíssim repertori trobadoresc: les dones.

  • Divendres, 3 de desembre, a les 16.30 h. Projecció del film "Bogre, la gran heretgia europea" (V.O. multilingüe, amb subtítols en català) 

Screenbox Lleida (Carrer de Pi i Margall, 26). 

Film documental històric del reconegut Fredo Valla, director de «Il vento fa il suo giro» (2005) i coautor del guió de «Volevo Nascondermi» (2020, Giorgio Diritti), entre altres produccions cinematogràfiques occitanes.

El film ressegueix les petjades dels càtars a través del relat de Fredo Valla, protagonista i director del film, a qui veiem tornar al seu poble natal de les valls occitanes d’Itàlia per recuperar el bust del seu pare, el primer que li havia parlat dels bugres.

La introducció a l’estrena de "Bogre, la gran heretgia europea" serà a càrrec de Fredo Valla, director del film.

 

Adjunt a la notícia us deixem el programa d'aquesta iniciativa. 

Descarrega document
No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.