L'IEV us convida a visitar Sant Francesc de Paula: l'església i el convent dels frares Mínims de Valls

L'IEV us convida a visitar Sant Francesc de Paula: l'església i el convent dels frares Mínims de Valls 14/10/2021

Entre els mesos d'octubre i novembre de 2021, l'Institut d'Estudis Vallencs organitza una sèrie d'activitats sobre l'església de Sant Francesc de Paula i el convent dels frares Mínims de Valls.

Es tracta d'una proposta que vol ser una mirada retrospectiva de Sant Francesc de Paula i que compren una exposició al Pati de Sant Roc, unes jornades a la Sala d'actes -repartides en diferents dies per la covid-, i unes visites guiades a l'interior del temple (amb places limitades), sense oblidar la Vitrina d'Arqueologia que des del passat setembre acull diversos exemples de ceràmica procedent de les voltes de Sant Francesc. 

L'església i el convent dels frares mínims, o de Sant Francesc de Paula, és un dels edificis més desconeguts de la ciutat de Valls. De fet, el mateix Puigjaner erra en la data de construcció i ja deixa intuir la manca de referències històriques.

A nivell de ciutat, el desconeixement no és tant del convent, que a finals del segle XIX va començar una nova etapa com a escola i després com a hospital, essent possible encara observar el claustre històric o passejar per les antigues cel·les reconvertides. Tanmateix, el desconeixement per l'església es fa palès pel seu tancament definitiu el darrer terç del segle XX. Els desperfectes no resolts, les qüestions de propietat i l'inexorable pas del temps ha fet que l'església de Sant Francesc de Paula, austera però lluminosa, senzilla però amb unes voltes i murs encara decorats amb pintures del segle XVIII, hagi restat desconeguda per a gairebé una generació de vallenques i vallencs.

El primer pas per recuperar aquest patrimoni i part de la història vallenca, és afrontar la consolidació del sostre d'aquest edifici de gairebé tres segles d'antiguitat. Tot seguit, el segon pas és recuperar la seva història, donar-la a conèixer i insistir en la necessitat d'una recerca a fons amb l'objectiu de posar-la en valor i dotar-la d'un nova vida. 

PROGRAMA

 • Exposició: Charitas: Una mirada retrospectiva de Sant Francesc de Valls

  Del 8 d'octubre al 14 de novembre de 2021 - Pati de Sant Roc de l'IEV (C. Jaume Huguet, 1). Obra mínima a Valls: Església de Sant Francesc de Paula.
 • Visites guiades

  Visites guiades a l'església de Sant Francesc de Paula: dissabte 6 i 13 de novembre de 2021. Les places són molt limitades. Es faran 3 torns per dia (10 h, 11 h i 12 h). Imprescindible inscripció prèvia. 
 • Xerrades

  • 14 d'octubre: Característiques especials de l'arquitectura del s. XVIIII a les comarques de Tarragona. El cas del convent de Sant Francesc. Conferència a càrrec de la Dra. Anna Isabel Serra, professora d'art de la Universitat Rovira i Virgili, especialista en arquitectura del segle XVIII al Camp de Tarragona.

  • 19 d'octubreLa ceràmica en la construcció. El cas de Sant Francesc. Estudi de la ceràmica de farciment de voltes en tres edificis emblemàtics. Conferència a càrrec de la historiadora Ester Fabra, ponent de la Comissió d'Arqueologia de l'IEV, i de l'arquitecta Sònia Roca, regidora de Patrimoni de l'Ajuntament de Valls.

  • 21 d'octubre: El procés de desamortització al Camp. Conferència a càrrec del Dr. Salvador J. Rovira, professor emèrit de la Universitat Rovira i Virgili, especialista en nobiliària i heràldica i en els processos de desamortització.

  • 27 d'octubreEl devenir de l'Església de Sant Francesc. Notes per la seva història. Conferència a càrrec de Jordi París, historiador i director del Museu de Valls.

  • 3 de novembreLa restauració de l'església de Sant Francesc i la reconfiguració del seu entorn. Xerrada a càrrec de representants de l'equip d'arquitectes responsables de la  rehabilitació, i de membres del Centre de Recerca Urbana del Camp, grup vinculat a Escola d'Arquitectura de Reus – URV.

Es recomana fer inscripció prèvia mitjançant un correu electrònic a: iev@iev.cat o bé per telèfon al 977600660.

Adjunt a la notícia trobareu el díptic amb tota la informació sobre aquesta proposta de l'IEV. 

Descarrega document
No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.