La Fundació Bosch i Cardellach organitza el curs d'Història El Vallès: La pandèmia de grip de 1918

La Fundació Bosch i Cardellach organitza el curs d'Història El Vallès: La pandèmia de grip de 1918 08/10/2021

La Fundació Bosch i Cardellach organitza el curs d'Història El Vallès: La pandèmia de grip de 1918.

El curs, que compta amb l'organització del Centre d'Estudis Històrics de Terrassa, el Cercle de Recerques i Estudis de Mogoda, la Fundació Bosch i Cardellach, el Grup d'Amics del Museu-Arxiu de Sentmenat, la Universitat Autònoma de Barcelona-CORE i el Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, també té el suport de l'Ajuntament de Sabadell

El Curs d'Història d'enguany s'endinsa en l'estudi de la crisi sanitària provocada per la mal anomenada "Grip Espanyola" al Vallès, en un context en què, derivat de la Gran Guerra o la Primera Guerra Mundial, el preu dels articles de primera necessitat assoliren un increment que fou augmentant a mesura que passaven els anys de la conflagració i que, arribats a la tardor de 1918, havien assolit més d'un 134% sobre els preus de 1913. Aquesta situació de penúria abocà la gent treballadora a un seguit de reivindicacions per equiparar els seus salaris amb aquell increment dels preus, i l'any 1918 el Vallès es trobava farcit de mobilitzacions per millorar les seves condicions de vida. De tal manera, que durant el mes d'octubre, el mateix que la pandèmia de grip assolà amb més virulència les poblacions, les ciutats més importants com ara Terrassa i Sabadell, però també d'altres poblacions com Castellar del Vallès es trobaven, entre els mesos d'agost a desembre de 1918, pràcticament paralitzades laboralment degut a les vagues i als locauts patronals que se'n derivaren.

Amb aquest context de rerefons s'estengué l'epidèmia de grip al Vallès, la qual s'analitzarà al llarg d'aquest Curs per determinar quina fou la seva magnitud i les seves conseqüències.

El curs es portarà a terme del 13 d'octubre fins el 17 de novembre de 2021, tots els dimecres de 19 a 21 hores, a la Seu de la Fundació Bosch i Cardellach (Carrer d'en Font, 1), a Sabadell.

La sessió inaugural serà el 13 d'octubre a càrrec d'Alfons Zarzoso, director del Museu d’Història de la Medicina de Catalunya, amb el títol De la grip de 1918: fragilitat, desmemòria, ciència i política.

PROGRAMA

3 d'octubre

  •  De la grip de 1918: fragilitat, desmemòria, ciència i política. Sessió inaugural a càrrec d'Alfons Zarzoso (Museu d'Història de la Medicina de Catalunya).

20 d'octubre

  • La Grippe de 1918 a Sabadell, a càrrec de Rafael Luque (Fundació Bosch i Cardellach).

27 d'octubre

  • La grip de 1918 a Terrassa. La gestió política i sanitària de la pandèmia, a càrrec de Mariona Vigués (Centre d'Estudis Històrics de Terrassa). 

3 de novembre

  • 17:00h Visita guiada al Parc de Desinfecció (Terrassa) a càrrec de l'Oficina de Turisme de l'Ajuntament de Terrassa

  • 19:00h (A la Seu de la Fundació) Els protagonistes: els metges sabadellencs que lluitaren contra l'epidèmia de grip de 1918-1919, a càrrec de Franz Hengesbach.

10 de novembre

  • La medicina rural a Santa Perpètua de Mogoda a inicis del segle XX, a càrrec d'Ernest Vilàs (Cercle de Recerques i Estudis Mogoda).

  • La grip als pobles, el cas de Sentmenat, a càrrec d'Esteve Canyameres (Fundació Bosch i Cardellach).

17 de novembre

  • La Gripe Española, un siglo después. Sessió de cloenda del curs a càrrec de Beatriz Echeverri (Universitat Complutense de Madrid).

El curs té una durada de 15 hores i una vegada acabat es certificarà la participació.

El preu és de 30 € per a totes les sessions (15 € per a estudiants de la UAB, majors de 65 anys, membres i/o socis dels Centres d’Estudis de la comissió organitzadora). Assistència a una sola sessió: 5 € (3 € quota reduïda).

Es requereix inscripció prèvia a la Fundació Bosch i Cardellach (www.fbc.cat), trucant al 937258564, o per mail a secretaria@fbc.cat. A més, també es pot fer la inscripció omplint el següent formulari d'inscripció al curs.

Adjunt a la notícia trobareu el programa sencer del curs. 

Descarrega document
No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.