L’IEP us convida a la mostra de cinema etnogràfic a l’Espai Far de Vilanova i la Geltrú

L’IEP us convida a la mostra de cinema etnogràfic a l’Espai Far de Vilanova i la Geltrú 06/10/2021

L'Institut d'Estudis Penedesencs organitza la projecció de quatre documentals que es podran veure el proper dijous 7 d'octubre a les 19 hores a la Casa del Mar (Passeig Marítim, 63), a Vilanova i la Geltrú.

En primer lloc, es projectarà Vilanova i el mar. Presentació de l'Espai Far de Vilanova i la Geltrú, de Lluís Jené, 2020 (15’ 24’’).

El vídeo presenta l'Espai Far, fruit de l’històric vincle de Vilanova i al Geltrú amb el mar. Es tracta d’un equipament museístic situat al recinte del Far de Sant Cristòfol que dona a conèixer la història i el valuós patrimoni de Baix a Mar. Un museu on emocionar-se amb les històries de mariners i pescadors, descobrir curiositats marineres i recuperar antigues imatges de la platja vilanovina.

També, es projectaran tres documentals dedicats a mostrar alguns dels papers de la dona al món de la pesca.

  • Agulles de remendar, 2016 (3’43”). La Juani Rubio i la Montse Ferrer són les últimes remendadores (xarxaires) de Vilanova i la Geltrú, i parlen de la seva feina, un ofici en perill d’extinció.

  • Catúfol o cadup, 2018 (3’13”). L’Antònia Ruiz, pescadora jubilada, explica la seva experiència com a una de les poques dones pescadores de Vilanova i la Geltrú. També ens parla sobre el catúfol o cadup, un ormeig de pesca que serveix per a pescar pops.

  • Màquina de cosir, 2018 (3’12”). La Gertrudis Lloveras, nascuda l’any 1928, cosidora de veles, filla de pescador i remendadora de xarxes, ens parla de la seva família i la seva feina.

Aquests tres breus vídeos formen part del projecte de memòria oral  de l'Espai Far "un objecte, una història" que relaciona objectes de la col·lecció del Museu del Mar amb el record de les persones que hi han estat vinculades

Aquestes projeccions s’emmarquen dins de la 11a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic, un programa de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de la Generalitat de Catalunya.

L'IEP com a membre de l'OPEI programa aquesta mostra que, al seu torn, també s'emmarca dins de les XXIX Jornades d'Estudis Penedesencs, que estan dedicades a "Del paisatge a la gastronomia: l’agricultura, la ramaderia i la pesca a l’àmbit de la vegueria Penedès. (Penedès Històric)".

A Vilanova i la Geltrú el tema és la pesca, el mar, la seva relació amb la ciutat i també el paper de les dones en el món dels pescadors.

Han col·laboració: Espai Far, Casa del Mar, els Museus de Vilanova i el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya i en conveni amb el Consell Comarcal del Garraf i l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

Trobareu les darreres activitats i notícies de l'IEP a: http://www.iepenedesencs.org/


No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.