IX Jornades de patrimoni del Centre d’Estudis del Bages: "Preservar el patrimoni de torres i castells"

IX Jornades de patrimoni del Centre d’Estudis del Bages: "Preservar el patrimoni de torres i castells" 22/09/2021

El Centre d'Estudis del Bages organitza la novena edició de les jornades de patrimoni que enguany portaran per títol: "Preservar el patrimoni de torres i castells" i que es portaran a terme  els dies 7, 9 i 23 d'octubre de 2021 al Convent de les monges Caputxines (C. de Talamanca, 5) a Manresa. 

Aquestes jornades compten amb la col·laboració del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, l'Arxiu Comarcal del Bages i l'Ajuntament de Manresa. A més, també compten amb el suport de l'Institut Ramon Muntaner. 

En els últims anys s'ha avançat molt en el coneixement dels castells, amb les excavacions en molts recintes fins a l'estudi de la documentació històrica a través dels arxius i l'anàlisi dels seus paraments. En aquest context, les jornades volen posar al dia tota aquesta informació amb la participació d'alguns dels màxims estudiosos sobre la matèria. 

Les inscripcions a les jornades es faran per correu electrònic: cebages@cebages.org o bé omplint el formulari següent: https://forms.gle/m5LZG3a9HSfVz8qP9

PROGRAMA

Dijous, 7 d’octubre de 2021

A les 19 hores hi haurà la ponència inaugural Castells i torres a les valls del Llobregat i Cardener (segles IX-XI), per Jordi Gibert i Rebull.

Dissabte, 9 d’octubre de 2021

A partir de les 9.30 hores es portaran a terme les comunicacions següents:

  • El castell de Castellet, a Sant Vicenç de Castellet, segles IX-XV. Últimes recerques arqueològiques i datacions, per Òscar Trullàs Ledesma.
  • El castell de Godmar, a Callús, dels orígens a la seva destrucció, segles X-XV, per Marc Torras Serra.
  • El castell de Cardona en el temps: evolució d’una fortalesa de frontera fins a esdevenir nucli residencial dels vescomtes d’Osona-Cardona (segles VIII-XIV), per Andreu Galera Pedrosa.
  • El conjunt monumental del castell de Sallent, segles IX-XIV i evolució posterior, breu història i anàlisi de les estructures conservades, per Eduard Píriz i González.
  • El castell medieval de Berga. Vestigis i primera documentació històrica, per Xavier Campillo Besses.

Dissabte, 23 d’octubre de 2021

A les 10 hores es farà la visita al castell de Sallent, per Eduard Píriz González.

Podeu estar al dia de de les darreres activitats i notícies del CEB al seu portal web: http://cebages.org/ 


No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.