L'IEI organitza el congrés "Conflictes, reclamacions i restitucions. enfrontaments pel patrimoni"

L'IEI organitza el congrés "Conflictes, reclamacions i restitucions. enfrontaments pel patrimoni" 31/08/2021

L'Institut d'Estudis Ilerdencs organitza el congrés "Conflictes, reclamacions i restitucions. Enfrontaments pel patrimoni" que es portarà a terme en format virtual els dies 17 i 18 de setembre a través de l'enllaç següent: culturaiei.cat

El congrés té l'objectiu de reflexionar sobre els enfrontaments generats pel patrimoni a partir de casos concrets que s'han donat a l'estat espanyol en els darrers anys i, a més, vol aprofundir en les dimensions històriques i legals, les conseqüències judicials, els components polítics i els aspectes identitaris, així com en els pressupòsits ètics i tècnics. 

La restitució d'objectes arqueològics i obres d'art als propietaris originals té a la seva base un conflicte en què són protagonistes, d'una banda, el dret a reclamar béns patrimonials que són símbols i mostres materials de la identitat de determinades comunitats, i, de l'altra, els interessos dels propietaris actuals, als quals la història ha fet custodis a partir de processos que molts cops es posen en qüestió.

Colonialisme, enfrontaments bèl·lics, legislacions poc efectives, espolis i vendes patrimonials han fet que aquells béns patrimonials que es troben lluny dels seus emplaçaments primigenis adquireixin noves vides en museus i col·leccions particulars. Alhora, la conscienciació creixent pel que fa al patrimoni ha motivat que el conflicte d'interessos entre uns i altres molts cops acabi desembocant en reclamacions polítiques i, fins i tot, en processos judicials que sacsegen l'opinió pública. Aquestes reclamacions esdevenen reafirmacions identitàries per part d'unes comunitats que es consideren agreujades i perjudicades per la història, i que ara cerquen reafirmar la seva identitat a través de la recuperació de béns patrimonials que les vinculen amb el seu passat.

PROGRAMA

Divendres, 17 de setembre de 2021 

 • 9.40 a 10.20h. La restitució patrimonial: reclamacions, models i superació de conflictes, a càrrec de Joaquim Nadal, Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, Universitat de Girona.
 • 10.20 a 11.00h. Después de la guerra. El SDPAN y la restitución y desvío del patrimonio artístico, a càrrec d'Arturo Colorado, Universidad Complutense de Madrid.
 • 11.00 a 11.30h. Descans.
 • 11.30 a 12.10h. Restitució i reparació de propietats confiscades durant la Guerra Civil Espanyola, a càrrec de Daniel Vallès, Universitat Autònoma de Barcelona.
 • 12.10 a 12.50h. La reclamación de obras de arte incautadas durante la Guerra Civil Española. Una visión jurídica, a càrrec de Rafael Mateu de Ros, Ramón y Cajal Abogados, SLP. Departamento de Derecho del Arte y Patrimonio Cultural.
 • 12.50 a 13.30h. Debat.
 • 15.30 a 16.10h. Francisco Franco, las esculturas del Pórtico de la Gloria y el Pazo de Meirás, a càrrec de Francisco Prado-Vilar, Real Colegio Complutense, Harvard University.
 • 16.10 a 16.50h. La requisa de documents en el context de la repressió política i dret de restitució. El cas de la DERD de Salamanca, a càrrec de Josep Cruanyes, advocat
 • 16.50 a 17.30h. El Ministerio de Cultura y las restituciones: modelo de actuación y operaciones internacionales, a càrrec de Carlos González-Barandiaran, Subdirección General de Registros y Documentación del Patrimonio Histórico, Ministerio de Cultura y Deporte.
 • 17.30 a les 18.10h. Debat. 

Dissabte, 18 de setembre de 2021

 • 9.30h a 10.10h. Litigis i reclamacions d'obres d'art a l'estat espanyol: anàlisi de casos i jurisprudència, a càrrec de Jordi Vives, Entia Advocats.
 • 10.10h a 10.50h. Els litigis per l’art de la Franja i Sixena: qüestions patrimonials, a càrrec d'Alberto Velasco, Universitat de Lleida.
 • 10.50h a 11.20h. Descans.
 • 11.20h a 12.00h. El cas dels cascos celtibèrics d'Aranda de Moncayo i la seva restitució, a càrrec de Raimon Graells, Universitat d'Alacant.
 • 12.00h a 12.40h. El Ministerio de Cultura y las restituciones: modelo de actuación y operaciones internacionales, a càrrec de Carlos Andrés, Subdirección General de Protección del Patrimonio Histórico
 • 12.40h a 13.10h. Les darreres tecnologies i les restitucions virtuals, a càrrec de Santos M. Mateos, Universitat de Vic.
 • 13.10h a13.30h. Debat i clausura del congrés.
Descarrega document
No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.