La I Jornada "Els forns d'oli de ginebre de Riba-roja d'Ebre"

La I Jornada "Els forns d'oli de ginebre de Riba-roja d'Ebre" 14/07/2021

La primera Jornada "Els forns d'oli de ginebre de Riba-roja d'Ebre: una indústria de 500 anys amb perspectives de futur" tindrà lloc el proper dissabte 24 de juliol a partir de les 9.30 hores a la seu del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (Plaça Nova, 5) a Barcelona. 

El municipi riberenc de Riba-roja d'Ebre ha conservat el nombre més elevat de forns d'elaboració d'oli de ginebre de tota la península Ibèrica. L'oli de ginebre s'obté de la fusta de troncs i arrels del Juniperus oxycedrus, comunament anomenat càdec i té nombroses propietats antisèptiques, antiinflamatòries, cicatritzants, parasiticides i pesticides. 

Aquestes propietats terapèutiques han motivat que l'oli de ginebre s'hagi fet servir històricament com a remei per a diverses malalties humanes i, sobretot, animals.

Aquests forns van fer que Riba-roja d'Ebre esdevingués un important centre de producció, fins al punt de fer de la seva fabricació una potent indústria de l'època preindustrial.

Aquesta jornada té per objectiu donar a conèixer aquest important patrimoni etnogràfic des de perspectives diverses per mostrar al mateix temps la seva riquesa en molts àmbits. 

Aquesta activitat es troba en el marc del Programa Cultura Viva de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI), del Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya.

Aquesta jornada està organitzada per: Institut Català d'AntropologiaAssociació Amics de Riba-rojaCol·legi d'Arquitectes de Catalunya. Col·labora: Associació Livemedia | Matrix CULTURA 2050. Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya-Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial l'Ajuntament de Riba-roja d'Ebre

L'entrada és gratuïta i caldrà registrar-se abans d'accedir al local. 

Teniu tota la informació sobre la jornada al següent enllaç: https://www.antropologia.cat/ 


No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.