Un estudi de Maria Favà sobre dues entitats del Poblenou guanya la VIII Beca de Recerca Històrica Terra d’Ateneus

Un estudi de Maria Favà sobre dues entitats del Poblenou guanya la VIII Beca de Recerca Històrica Terra d’Ateneus 07/07/2021

L'Institut Ramon Muntaner (IRMU) i la Federació d'Ateneus de Catalunya (FAC) han concedit la «VIII Beca de Recerca Històrica Terra d'Ateneus» a la proposta de treball L'Aliança del Poblenou i l'Ateneu Colón, la coordinació i les diferències de dues entitats populars, presentada per la periodista Maria Favà.

El jurat -format per Josep Santesmases, vicepresident segon de l'IRMU; Pilar Firmas, membre de la junta de la FAC; Alfons Tiñena, responsable de l'Àrea d'Estratègia Corporativa i Subvencions de la FAC, i Victoria Almuni, vocal del patronat de l'Institut Ramon Muntaner- ha valorat que es tracti d'un aprofundiment en l'estudi de l'àmbit de Barcelona que es focalitza en dues entitats de referència del Poblenou amb importants fons documentals que permetran una visió de context, però també una mirada més concreta de l'àmbit cultural i social per la comparativa entre les dues entitats.

Aquest ajut, dotat amb 3.000 euros i la publicació del treball per part de l'editorial Afers, es va crear l'any 2014 per incentivar l'elaboració de projectes centrats en l'estudi de la repercussió social de l'associacionisme cultural ateneístic en algun indret de l'àmbit català i des del punt de vista històric. La convocatòria s'obre anualment a totes les persones investigadores dels centres d'estudis locals i comarcals.

La col·lecció «Terra d’Ateneus» compta ja amb sis volums publicats: El Cercle Literari i els inicis de l'associacionisme recreatiu, cultural i polític a la ciutat de Vic (1848-1902), de l'historiador David Cao (I Beca Terra d’Ateneus, 2014); L'Associacionisme educatiu i cultural a Badalona (1879-1936). L'Ateneu Obrer i el Círcol Catòlic, de Jordi Albaladejo (II Beca Terra d'Ateneus , 2015); La taula del mirall. L'Ateneu i l'associacionisme cultural i polític a la Selva del Camp, 1878-1979, de Guillem Puig (III Beca Terra d'Ateneus, 2018); Els ateneus en l'àmbit rural. El Centre obrer, el Club Moderno de la Sénia i l'associacionisme a la comarca del Montsià (1915-2017), de Victòria Almuni i Eva Garcia (IV Beca Terra d’Ateneus, 2019); Catalunya a Bèlgica. Història del Casal Català de Brussel·les (1930-2020), de Jordi Bohigas (V Beca Terra d'Ateneus, 2020), i el darrer presentat, Modernitat i progrés. Evolució ateneística i associativa de les Terres de Ponent (1850-2020), de Montserrat Baiges i Gerard Pamplona.

La iniciativa de convocar aquesta beca de recerca històrica sorgeix de la col·laboració entre l'IRMU i la FAC, i compta amb el suport de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat, i Arç Cooperativa.

En aquest enllaç, trobareu més informació de la col·lecció «Terra d’Ateneus»: www.ateneus.cat/colleccio-terra-dateneus-editorial-afers/


No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.