Presentem el programa del XII Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs

Presentem el programa del XII Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs 23/06/2021

Els dies 1, 2 i 3 d'octubre de 2021 se celebrarà a Sant Joan de les Abadesses la dotzena edició del Col·loqui Internacional d'Estudis Transpirinencs sota el títol "Pobles abandonats i eficiència territorial", organitzat per l'Institut Ramon Muntaner, el Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, l'Institut de Desenvolupament de l'Alt Pirineu i l'Aran, el Centre d'Estudis Ribagorçans, l'Institut d'Estudis Comarcals de l'Alt Urgell, la Societat Andorrana de Ciències.

En aquesta ocasió, el col·loqui se centrarà en els pobles abandonats incidint en els conflictes i les decisions territorials que han condicionat el present de molts espais i unitats poblacionals. En aquest sentit, es proposa portar a terme un anàlisi de les iniciatives passades i presents des del paisatge, la història, l'economia i la societat, per a incentivar el repoblament i l'habitabilitat que permeten establir possibles línies estratègiques que reverteixin la situació actual d'extenses zones dels Pirineus. Més que mai, es tracta d'analitzar i projectar la necessitat d'una eficiència territorial des de tots els punts de vista.

El dotzè Col·loqui Internacional d'Estudis Transpirinencs s'emmarca en el projecte «Pobles Abandonats. Una herència universal per al coneixement i desenvolupament del territori», liderat per l'IRMU i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el qual s'ha encarregat d'estudiar el fenomen del despoblament a nivell dels territoris de parla catalana.

El programa que presentem es pot trobar en cinc versions diferents: català, aranesi, castellà, euskera i francès. 

El congrés constarà de dues ponències, una taula rodona i la presentació de comunicacions que giraran al voltant de tres àmbits temàtics com són:

  • Àmbit 1: Conflictes

  • Àmbit 2: (Re)ordenació territorial i poblament

  • Àmbit 3: Dinamització i àrees d'influència

També hi haurà una mostra d'audiovisuals, emmarcada en la 11a. Mostra de Cinema Etnogràfic de Catalunya, presentacions de llibres i de pòsters i una sortida a Llaers a càrrec d'Agustí Dalmau.

Entre altres, destaquen la presentació del projecte "Pobles abandonats. Una herència universal per al coneixement i desenvolupament del territori", a càrrec d'Òscar Jané i M. Carme Jiménez; les ponències: "Exilis i evacuacions. L'impacte immediat de la guerra civil sobre despoblament al Pallars Sobirà", a càrrec de Noemi Riudor Garcias (historiadora); "Urbanitzeu el camp, ruritzeu la ciutat": El planejament territorial, una arma contra l'heterofòbia", a càrrec d'Alexis Sancho Reinoso (Universitat de Viena, Austria); així com la taula rodona amb: Modest Fluvià (Universitat de Girona), Pere Pujol (formatger, Cerdanya), Ton Lloret (Repoblem) i Pep Espluga (Universitat Autònoma de Barcelona), moderador; o les comunicacions d'estudiosos vinculats als Pirineus.

Les presentacions de ponències i comunicacions al XII Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs es podran veure en directe per streaming al canal de Youtube de l'IRMU.

Inscripcions

El preu de la inscripció general serà de 65€ i el de la inscripció reduïda –per a membres de centres d'estudis i estudiants–, serà de 50€. El preu dona dret a les actes, als dinars de dissabte i diumenge i a les activitats complementàries que es programin.

La inscripció es podrà fer per via ordinària (fent arribat la butlleta per correu o correu electrònic a transpirinencs@irmu.org) o per via telemàtica (mitjançant la butlleta electrònica que trobareu a http://www.irmu.org/projects/transpirinencs) fins al 27 de setembre de 2021.

Comunicacions i comunicacions-pòsters

Els interessats a participar en el  col·loqui mitjançant la presentació d'una comunicació poden enviar la seva proposta en forma de resum, amb una extensió màxima d'entre cinc-cents i dos mil caràcters. El termini per presentar aquest resum és el 15 de juliol de 2021. Cal trametre el resum a l'adreça de correu electrònic: transpirinencs@irmu.org

Els interessats a participar en la comunicació-pòster hauran de fer arribar el pòster maquetat i corregit lingüísticament amb les següents característiques: a la part de dalt, títol i logo del Col·loqui; al centre amb fons blanc: text de 3500 caràcters i 5 imatges en format .jpg, indicant de cada imatge una petita descripció i la procedència de cadascuna i a la part inferior els logos que hi hagin d'aparèixer.

L'organització es farà càrrec de la impressió i podrà sol·licitar els pòsters per a posteriors mostres. Els interessants indicaran si vol que aparegui publicat com a comunicació o no. A més, el comitè científic seleccionarà els pòsters que s'imprimeixin i els que es publiquin posteriorment en format comunicació.

El termini per presentar el text i les imatges de la comunicació-pòster és el 15 de juliol de 2021.

El text definitiu de la comunicació i de la comunicació-pòster, que es publicarà, haurà de tenir una extensió d'entre 21.000 i 25.000 caràcters i el termini per lliurar-lo acabarà el dia 9 de setembre de 2021.

Trobareu el programa complet al document adjunt a aquesta notícia.

Descarrega document
No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.