La primera Jornada "Els forns d'oli de ginebre de Riba-roja d'Ebre"

La primera Jornada "Els forns d'oli de ginebre de Riba-roja d'Ebre" 02/06/2021

La primera Jornada "Els forns d'oli de ginebre de Riba-roja d'Ebre: una indústria de 500 anys amb perspectives de futur" tindrà lloc el proper divendres 11 de juny a partir de les 9.30 hores a la seu de l'Institut Català d'Antropologia (Carrer de Casp, 43) a Barcelona, dintre del grup Ecos. 

El municipi riberenc de Riba-roja d'Ebre ha conservat el nombre més elevat de forns d'elaboració d'oli de ginebre de tota la península Ibèrica. L'oli de ginebre s'obté de la fusta de troncs i arrels del Juniperus oxycedrus, comunament anomenat càdec i té nombroses propietats antisèptiques, antiinflamatòries, cicatritzants, parasiticides i pesticides. 

Aquestes propietats terapèutiques han motivat que l'oli de ginebre s'hagi fet servir històricament com a remei per a diverses malalties humanes i, sobretot, animals.

Aquests forns van fer que Riba-roja d'Ebre esdevingués un important centre de producció, fins al punt de fer de la seva fabricació una potent indústria de l'època preindustrial.

Aquesta jornada té per objectiu donar a conèixer aquest important patrimoni etnogràfic des de perspectives diverses per mostrar al mateix temps la seva riquesa en molts àmbits. 

Aquesta activitat es troba en el marc del Programa Cultura Viva de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI), del Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya.

Aquesta jornada està organitzada per: Institut Català d'Antropologia, Associació Amics de Riba-roja, Museu Etnològic i de Cultures del Món. Col·labora: Associació Livemedia | Matrix CULTURA 2050. Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya-Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial

L'activitat és gratuïta però degut a què l'aforament és limitat cal inscripció prèvia al següent enllaç: INSCRIPCIONS

Activitat serà presencial tot i que també es podrà seguir en streaming.

Teniu tota la informació sobre la jornada al següent enllaç: https://www.antropologia.cat


No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.