El Mas de Burot d'Horta de Sant Joan rep un dels 24 Premis de Patrimoni Europeu 2021 i Premis Europa Nostra

El Mas de Burot d'Horta de Sant Joan rep un dels 24 Premis de Patrimoni Europeu 2021 i Premis Europa Nostra 26/05/2021

La restauració del Mas de Burot d'Horta de Sant Joan (al Parc Natural dels Ports) rep un dels 24 Premis de Patrimoni Europeu 2021 i Premis Europa Nostra, organitzat per la Comissió Europea i Europa Nostra.

El projecte de restauració presentat es va basar en tècniques tradicionals de bioconstrucció i en destaca l'arquitectura tradicional de les masies dels Ports. El projecte de restauració el va desenvolupar i finançar l'Ajuntament d'Horta de Sant Joan. Durant l'obra es fan fer demostracions pràctiques de les tècniques tradicionals i ara s'hi fan visites guiades.

El 2015 el Parc Natural dels Ports va presentar un inventari i estudi sobre l'arquitectura tradicional de les construccions del massís. Se'n va publicar un manual de bones pràctiques per liderar intervencions de patrimoni arquitectònic rural i es va seleccionar el Mas de Burot per restaurar-lo i convertir-lo en un actiu de turisme sostenible, atractiu per a turistes i professionals del patrimoni cultural i l'arquitectura.

La Comissió d'aquests premiats han premiat i valorat l'interès per utilitzar els materials i les tècniques tradicionals en la restauració i han valorat el Mas de Burot com un exemple d'arquitectura rural.

És una edificació sòlida i austera, feta amb pedra, fusta i canyís, amb un cos principal rectangular –de planta baixa i pis–, diverses ampliacions fetes més tard i un tancat exterior adossat al mas de pedra en sec, destinat a ús ramader. L'espai més important del mas és la cuina-menjador amb un forn revestit de pedra, situat a la planta baixa, al costat d'un pessebre i un corral. Al primer pis es distribueixen tres habitacions i estances annexes. La superfície construïda és de 270 metres quadrats. El mas és originari de finals del segle XIX i propietat de l'Ajuntament d'Horta.

En aquest context, l'Institut Ramon Muntaner va ser l'encarregat d'assessorar aquesta candidatura, ja que l'IRMU ha liderat la Comissió de Patrimoni Europa Nostra, formada per experts de patrimoni. Així, tant en el cas del Mas de Burot com en d'altres candidatures, l'IRMU va presentar aquests premis a diferents possibles candidats i se'ls hi va animar a presentar-se comptant amb l'assessorament necessari. 

En conclusió, el projecte de restauració del Mas de Burot ha rebut el Premi de Patrimoni Europeu 2021 en la categoria de conservació, el qual es tracta del màxim reconeixement europeu en l'àmbit de patrimoni. 

En aquesta edició, Europa Nostra ha premiat 24 projectes de 18 països, 5 a l'estat espanyol. A més, en la categoria de conservació s'ha premiat la Torre de les Aigües del Besòs a Barcelona. També s'han atorgat premis a l'ART-RISK - Intel·ligència Artificial Aplicada a la Conservació Preventiva d'edificis patrimonials; la Cal Artesanal de Morón; els Centres de Patrimoni Heritage Hubs; i la conservació de tres refugis antiaeris a València.

En el següent vídeo podeu veure la presentació del Mas de Burot en un timelapse de la restauració completa: https://youtu.be/ojI4x2bg0WA 

A més, podeu consultar tota la presentació del Mas de Burot a Europa Nostra: https://www.europeanheritageawards.eu/winners/mas-de-burot/ 

L'anunci dels guanyadors dels Premis 2021 es va fer en un esdeveniment en línia el passat dimarts 25 de maig. Podeu veure el vídeo de l'anunci dels guanyadors al següent enllaç: https://youtu.be/anCH9nRbn58

Podeu trobar tota la informació sobre aquesta edició dels Premis al següent enllaç: europanostra.org 

 

Imatge: Mas de Burot. Font: "Els Ports Natural Park, SPAIN". Europa Nostra. Crèdits: Ajuntament d'Horta de Sant Joan [en línia]. https://flic.kr/p/2kYpzHA 


No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.