L'IEI presenta el X Abrils de l'Hospital: Hospitals i Malalts en temps d'epidèmies (ca. 1300-1500)

L'IEI presenta el X Abrils de l'Hospital: Hospitals i Malalts en temps d'epidèmies (ca. 1300-1500) 14/04/2021

L'Institut d'Estudis Ilerdencs, juntament amb la Diputació de Lleida, l'Institut de Recerca en Cultures Medievals de la Universitat de Barcelona, la Universitat de Lleida i el Museu de la Noguera organitzen la desena edició del simposi internacional dels Abrils de l'Hospital que enguany està titulat "Hospitals i Malalts en temps d'epidèmies (ca. 1300-1500)".

Aquest simposi es portarà a terme entre els dies 26 i 27 d'abril de 2021 a l'Antic Hospital General de Santa Maria (Plaça de la Catedral), a Lleida. 

Aquesta edició del simposi vol reflexionar al voltant de les principals crisis epidèmiques documentades durant la baixa edat mitjana, amb l'objectiu de conèixer quines eines s'utilitzaven per evitar el contagi i per tractar els malalts i, sobretot, el paper que els hospitals, llatzerets i morberies van tenir en aquestes situacions. 

El programa s'estructura en sis sessions que tractaran un aspecte específic d'estudi: 

  • Sessió 1. Gestió municipal i hospitalària en temps de pesta. Presidirà: Joan J. Busqueta. Faran presentacions: Guillem Roca, Carmel Ferragud, John Henderson, Josep Barceló i Eduardo Bueno.

  • Sessió 2. L'estudi de la pesta a través de l'art, les fonts escrites i l'arquitectura. Presidirà: Frederic Aparisi. Faran presentacions: Antoni Conejo, Eduard Juncosa, Joana Balsa de Pinho i Isabel Juan. 

  • Sessió 3. Malalties i hospitals a les terres de Lleida en època medieval i moderna. Presidirà: Carme Alòs. Faran presentacions: Carme Berlabé, Francesc Fité, Lluís Obiols, Iolanda Enjuanes i Pau Castell.

  • Sessió 4. Crisis de mortalitat i les seves conseqüències a l'edat mitjana. Presidirà: Guillem Roca. Faran presentacions: Pere Benito, Joan Maltas, Alberto Luongo i Pablo José Alcover.

  • Sessió 5. La gestió de la pesta al món urbà medieval. Presidirà: Iolanda Enjuanes. Faran presentacions: Pol Bridgewater, Frederic Aparisi, Alfred Garcia i Núria Preixens. 

  • Sessió 6. La presència constant de les pandèmies. Presidirà: Pol Bridgewater. Faran presentacions: Ximena Illanes, Alberto-Jesús Martínez, Joaquim Bonastra i Daniel Rubio.

Tot el simposi es podrà veure retransmès en directe a través del canal culturaiei.cat

Adjunt a la notícia trobareu el programa complet del simposi. 

Descarrega document
No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.