Quatre edificis ferroviaris declarats com a Bé Cultural d'Interès Local de Móra la Nova

Quatre edificis ferroviaris declarats com a Bé Cultural d'Interès Local de Móra la Nova 31/03/2021

El passat 26 de març l'Ajuntament de Móra la Nova va publicar la notícia sobre l'aproviació com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) quatre edificis ferroviaris més de l'estació de tren, datats de l'any 1891. 

Es tracta d'una declaració aprovada pel Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre a petició del Ple de l'Ajuntament de Móra la Nova. 

Es tracten de: 

  1. La cotxera de carruatges: on es guardaven els vagons a la nit i on ara el Museu del Ferrocarril guarda la locomotora Memé.

  2. L'antic edifici de la lampareria, on es reparaven i construïen làmpades per les locomotores. Aquest és l'únic edifici d'aquest tipus que queda en tot Catalunya.

  3. Les oficines del dipòsit de locomotores: on es duien a terme tasques administratives.

  4. La vivenda del cap de dipòsit.

La resta d'edificis ferroviaris que ja són BCIL de fa temps són: la torre de l'enclavament, l'edifici de viatgers (edifici principal de l'estació), l’edifici dels antics lavabos (annex a l'edifici de viatgers); i la casa de conductors (edifici que trobem al pas a nivell).

Tots aquests edificis formen part de l'objectiu de protecció de l'Associació per a la preservació del patrimoni ferroviari Industrial que va formar el Museu del Ferrocarril a Móra la Nova i que acull aquestes instal·lacions ferroviàries. 

Es tracta d'un dels patrimonis ferroviaris de més envergadura de Catalunya, que va ser protagonista en el desenvolupament de la localitat i de tota una indústria associada al dipòsit de locomotores entre el 1890 i els anys 70 del segle XX. 

En aquest context, actualment el Museu del Ferrocarril continua la seva tasca de recuperació dels elements materials i immaterials d'aquesta història de Móra la Nova i de la indústria ferroviària a Catalunya. 

Teniu tota la informació sobre el Museu del Ferrocarril al seu web: http://museuferrocarril.cat/ 

 

Imatge: Torre de l'enclavament i cotxera de carruatges de Móra la Nova. Font: Fons Appfi. 


No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.