Es publica la recerca de la VI Beca Terra d'Ateneus sobre l'evolució ateneística i associativa de les Terres de Ponent

Es publica la recerca de la VI Beca Terra d'Ateneus sobre l'evolució ateneística i associativa de les Terres de Ponent 17/03/2021

L'editorial Afers acaba de publicar la monografia Modernitat i progrés. Evolució ateneística i associativa de les Terres de Ponent (1850-2020), duta a terme en col·laboració per la historiadora Montse Baiges i l'investigador Gerard Pamplona. Aquesta publicació és el resultat de la VI Beca de recerca històrica Terra d'Ateneus, convocada l'any 2019 per l'Institut Ramon Muntaner i la Federació d'Ateneus de Catalunya, amb l'objectiu d'estudiar la repercussió social de l'associacionisme cultural ateneístic en un territori concret dins de l'àmbit català des del punt de vista històric. 

Aquesta publicació és la més recent incorporació a la col·lecció "Terra d'Ateneus", la qual conforma el conjunt d'obres guardonades amb la Beca de recerca històrica Terra d'Ateneus i publicades per l'editorial Afers.

El llibre se centra en els ateneus i altres espais de socialització que es van desenvolupar arran de l'evolució social iniciada amb la Revolució Industrial i les millores agràries a les comarques del Segrià i el Pla d'Urgell.

L’estudi aporta evidències que ajudaran a entendre les necessitats i les demandes dels diversos grups socials que estructuraven les poblacions de Ponent, canalitzades a través de les associacions ateneístiques. Així mateix, s’endinsa a descobrir les connexions entre els esdeveniments locals i les dinàmiques socials que s’experimentaven a escala nacional, la consolidació del catalanisme i la irrupció de les classes obreres com a subjecte polític dins les noves societats industrials.

En aquest context, l’objectiu principal de l’estudi és entendre millor els canvis socioculturals produïts durant la segona meitat del segle XIX i principis del XX, així com també entendre l’evolució històrica fins al segle XXI.

Montse Baiges Minguella (Bellvís, 1996), graduada en història per la Universitat de Lleida (2018) i màster en arqueologia professional i gestió del patrimoni per la Universitat d’Alacant (2021), és membre del Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà i coimpulsora del projecte arqueològic de la vil·la romana de Cantaperdius (Bellvís). La seva principal línia d’investigació és la història del paisatge, que també combina amb l’arqueologia professional, la didàctica del patrimoni cultural, la recerca en història de Bellvís i l’associacionisme comarcal, entre d’altres.

Gerard Pamplona Molina (Lleida, 1996) és investigador predoctoral per la Universitat Pompeu Fabra (FI-2020). Actualment forma part del grup de recerca Grup d’Estudi de les Institucions i Societat a la Catalunya Moderna (XVI-XVIII), on realitza la seva tesi doctoral sobre els mecanismes de control del territori aplicats a la Corona d’Aragó arran de la Guerra de Successió. La seva línia d’investigació també se centra en l’estudi de la repressió franquista, els camps de concentració, els mecanismes de resistència ciutadana envers els poders governamentals, els moviments socials i l’evolució del catalanisme polític entre final del XIX i principi del XX.

Podeu adquirir aquesta publicació a través de l'enllaç següent: botiga en línida de l'editorial Afers

A més, des de l’IRMU comuniquem que en breus es farà arribar un exemplar a totes les entitats associades.


No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.