L'Institut Ramon Muntaner se suma a les mostres de condol per la mort de Ramon Boleda i Cases

L'Institut Ramon Muntaner se suma a les mostres de condol per la mort de Ramon Boleda i Cases 08/02/2021

El passat diumenge 7 de febrer va traspassar Ramon Boleda i Cases a l'edat de 98 anys. 

Fou un dels membres fundadors del Grup de Recerques de les Terres de Ponent. Dins la història del Grup de Recerques, sempre al costat de mossèn Joan Camps, va esdevenir un referent per als novells historiadors i arqueòlegs i destacà el seu paper com a historiador local a l'Urgell i a la Segarra. 

Des de molt jove es dedicà a l'arqueologia com a historiador local i, tot alternant amb la seva feina de pagès, va iniciar una important tasca de catalogació de jaciments arqueològics a la dècada dels anys cinquanta del segle XX.

En les dècades dels anys seixanta i setanta es va centrar en l'estudi dels documents de l'Arxiu Parroquial de Verdú, i es va iniciar com a corresponsal de premsa a la demarcació de Lleida. Són nombrosos els seus escrits a El Correo CatalánLa Mañana, i revistes com Nova Tàrrega, Xercavins, L'Espurna, Catalunya cristiana..., així com en obres col·lectives com la Catalunya Romànica, la Geografia Comarcal de Catalunya i la Història Gràfica de l’Urgell. Són quantiosos, també, els seus escrits i llibres publicats sobre la història del seu poble, Verdú, la seva comarca, l'Urgell-Segarra, i sobre les valls del Xercavins i del Corb.

Degut a la seva trajectòria, el Grup de Recerques li va dedicar una jornada de treball i un llibre en homenatge, l'any 2003-2004; i l'any 2014, en motiu de la publicació de la seva obra a la sèrie "Cum Laude": La ceràmica negra de Verdú, cantirers i terrissaires, el Grup de Recerques li lliurà el Premi Athanàgia, el dia 21 de juny de 2014. A començament del 2020, abans de la pandèmia de la COVID-19, es va poder presentar el nou Museu Arqueològic Ramon Boleda de Verdú, en una sala del Castell de Verdú, que recull els resultats de la seva tasca arqueològica. A més, l'any 2001 va rebre el Premi Culturàlia, en l'àmbit comarcal. 

Des de l'Institut Ramon Muntaner volem donar el nostre sentit condol pel traspàs de Ramon Boleda i Cases, que deixa un important llegat gràcies a la seva obra i al seu exemple de vida i dedicació al patrimoni i la història, centrant-se bona part en les comarques de l'Urgell i de la Segarra. 

 

Imatge: Ramon Boleda rebent el premi Athanàgia l'any 2014. Font: Grup de Recerques de les Terres de Ponent.


No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.