L’Institut Ramon Muntaner se suma a les mostres de condol per la mort de Mn. Joan Camps i Tomàs

L’Institut Ramon Muntaner se suma a les mostres de condol per la mort de Mn. Joan Camps i Tomàs 15/01/2021

El passat dijous 14 de gener de 2021 va traspassar el mossèn Joan Camps i Tomàs, president d'honor del Grup de Recerca de les Terres de Ponent, a l'edat de 77 anys, a causa de la COVID-19, a la residència Pere Màrtir Colomer, a Solsona. 

Mossèn Camps, nascut a Tàrrega, fill de la família que regentava la impremta Camps d'aquesta vila, va viure la seva joventut envoltat de llibres i es nodrí dels clàssics catalans. Mn. Joan Camps havia estat un activista cultural de primer orde, a les terres lleidatanes, d'ençà que va sortir del Seminari de Solsona i s'establí com a capellà en la diòcesi solsonina. Com a rector de Bellpuig, va col·laborar activament amb el jovent i els moviments intel·lectuals de la vila, com el Pregoner d'Urgell, i participà activament en l'organització del III Col·loqui d'Història del Monaquisme català, celebrat a Bellpuig, els dies 5-8 setembre de 1974. Com a català convençut, i com a catalanista que defensava el seu país, va ser amonestat pel franquisme, però ell sempre va defensar l'espurna independentista que duia dins seu.

A la primavera de 1976, mossèn Joan Camps, junt amb un grup de joves d'entusiastes admiradors de la cultura catalana varen aconseguir crear el Grup de Recerques de les Terres de Ponent, en el qual es va destacar el seu paper com a impulsor, guia i president indiscutible d'aquest grup d'estudiosos. El seu tarannà aglutinador, la seva defensa del català i de la història del país varen fer d'ell el pal de paller que va inspirar les generacions que lluitaven per a la represa cultural a les terres lleidatanes, i va saber connectar les noves generacions de joves que, sense por i amb orgull, pregonaven llibertat i s'interessaven, alhora, per la història i l'arqueologia. 

Va guiar el Grup, les Jornades de treball i les publicacions, fins que la salut li va mancar. Tanmateix, va continuar molt present dins del Grup ja que fou nomenat president d'honor, se li encarregaren presentacions de llibres, fou guardonat amb el Premi Athanàgia 2016 i li dedicaren una sèrie editorial: la Col·lecció mossèn Joan Camps, què actualment compta amb 7 números publicats. 

Des de l'Institut Ramon Muntaner volem donar el nostre sentit condol pel traspàs de Mn. Joan Camps i Tomàs.

 

Imatge: Mn. Joan Camps i Tomàs al mig de la imatge amb els membres del Grup de Recerca de les Terres de Ponent. Font: Xavi Santesmasses. 


No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.