Crida de comunicacions per al X Abrils de l'Hospital

Crida de comunicacions per al X Abrils de l'Hospital 09/12/2020

L'Institut d'Estudis Ilerdencs, juntament amb la Diputació de Lleida, l'Institut de Recerca en Cultures Medievals de la Universitat de Barcelona, la Universitat de Lleida i el Museu de la Noguera fan una crida de comunicacions per al X Abrils de l'Hospital: Simposi Internacional Hospitals i Malalts en temps d'epidèmies (ca. 1300-1500) que es portarà a terme els dies 26 i 27 d'abril de 2021 a l'Antic Hospital General de Santa Maria (Plaça de la Catedral), a Lleida. 

La pandèmia provocada per la Covid-19 és un desafiament per la humanitat, però no és l'únic que les malalties contagioses han enviat. Al llarg de la història, les diferents societats s'han vist pressionades per altres crisis sanitàries, alimentàries o econòmiques, i sempre s'han buscat fórmules per lluitar-hi en contra de manera col·lectiva. 

En aquest context, els X Abrils de l'Hospital volen reflexionar al voltant de les principals crisis epidèmiques documentades durant la baixa edat mitjana, amb l'objectiu de conèixer quines eines s'utilitzaven per evitar el contagi i per tractar els malalts i, sobretot, el paper que els hospitals, llatzerets i morberies van tenir en aquestes situacions. 

La trobada girarà al voltant dels següents eixos:

  • El paper dels hospitals davant la malaltia. Com la institució es va anar adaptant als reptes proposats per aquestes crisis. 

  • Mesures polítiques i sanitàries per afrontar l'epidèmia. 

  • Medicina i pesta, el malalt i la malaltia en els diferents contextos històrics. 

  • Conseqüències econòmiques i institucionals de les epidèmies en el territori urbà i rural. 

Les propostes de comunicació, de qualsevol àmbit territorial i d'unes 300 paraules, han de ser enviades a: abrils.hospital@ub.edu abans del 31 de gener de 2020.

Tota la informació: www.ircvm.ub.edu/jornades-i-activitats

Descarrega document
No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.