El Centre d'Estudis Locals d'Alaior organitza les XVI Jornades d'història local i patrimoni cultural a Menorca

El Centre d'Estudis Locals d'Alaior organitza les XVI Jornades d'història local i patrimoni cultural a Menorca 18/11/2020

El Centre d'Estudis Locals d'Alaior organitza les XVI Jornades d'història local i patrimoni cultural a Menorca sobre la "Toponímia a Menorca. Memòria col·lectiva, història i vigència actual" que es portaran a terme el divendres i dissabte, 20 i 21 de novembre, a la Sala de Cultura de Sant Diego d'Alaior.

Aquestes jornades reben la col·laboració del Consell Insular de Menorca, Menorca Talaiòtica, Menorca Reserva de Biosfera, Menorca Illa de Cultura, l'Ajuntament d'Alaior, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Institut Ramon Muntaner, Colonya Caixa Pública, San Crispin, l'Institut Menorquí d'Estudis i el Museu de Menorca. 

Durant els dos dies en què es desenvolupen les jornades, hi haurà tota mena d'activitats per compartir i descobrir nous coneixements sobre la temàtica que enguany se centra en la "Toponímia a Menorca. Memòria col·lectiva, història i vigència actual". 

Així doncs, hi haurà una sèrie de comunicacions, ponències i col·loquis. 

Comunicacions:

Divendres: 

 • 17.00h. Miquel À. Marquès Sintes (CEL). "Toponímia a Alaior. El camí recorregut".
 • 17.30h. Andrés Cardona Bosch (president d'ASSORME) i Marga Sintes Gomila (tècnica especialista i encarregada del projecte). "Recull toponímic de Menorca en llengua de signes".

Dissabte: 

 • 10.00h. Pere Gomila Bassa (Institut Menorquí d'Estudis). "Topònims urbans. El cas des Convent".

  10.30h. Eva Florit Pons i Pilar Vinent Barceló (Servei d'Assessorament Lingüístic del Consell Insular de Menorca). "L'assessor lingüístic i la toponímia. Preguntes freqüents i dubtes eterns".

 • 11.00h. Joan Pons Moll. "Cercant toponímia menor: el cas d'en Pere de Déu".

 • 13.15h. Xavier Gomila Pons (Institut Menorquí d'Estudis). "La contribució menorquina a la creació del Nomenclàtor Toponímic de les Illes Balears (NOTIB)".

 • 17.00h. Alejandra Galmés Alba (Universitat de les Illes Balears, Grup ArqueoUIB). "Una illa connectada. Visibilitat i connexions visuals a l'illa de Menorca en època talaiòtica".

 • 17.45h. Cristina Bravo Asensio i Irene Riudavets González (NURARQ SC i Associació d'Amics de Torralba). "El Talaiotic Fest i altres novetats a Torralba d'en Salort".

 • 19.00h. Laura Perelló Mateo (UIB - ArqueoUIB. Grup de Recerca de Cultura Material i Gestió de Patrimoni Arqueològic). "Mineria a petita escala i intercanvis entre illes: el paper de sa Mitja Lluna dins la prehistòria de les Illes Balears".

Ponències:

Divendres:

 • 18.00h. Marc Rosés Arbonés (SILME. Àrea de SIG) i Ricard Cots Torrelles (Consell Insular de Menorca. Servei d'Informació Geogràfica). "Endreçar els noms geogràfics. Una aventura apassionant".

 • 20.00h. Jaume Guiscafrè Danús (Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UIB). "La Comissió Tècnica d'Assessorament Lingüístic (CTAL) i la normativització toponímica". 

Dissabte:

 • 12.15h. Joan Miralles i Montserrat (catedràtic jubilat del Departament de  Filologia Catalana de la UIB i membre numerari de la Secció Filològica de l'IEC). "Presentació del Nomenclàtor Toponímic de les Illes Balears (NOTIB)". 

 • 19.45h. Lara Gelabert Batllori. "El Projecte Son Fornés: 45 anys d'investigació, conservació i difusió del patrimoni arqueològic del Pla de Mallorca".

A més, hi haurà un total de cinc col·loquis repartits després de cada bloc de comunicacions i ponències. 

 

Les jornades són presencials, però qui les vulgui seguir on-line ho pot fer a través del Facebook del CEL. Podreu veure les jornades en directe a: https://www.facebook.com/sulldesol/posts/3720518554673742 o bé a: https://www.facebook.com/sulldesol/live/

Per més informació sobre les jornades us podeu posar en contacte amb el CEL d'Alaior, trucant a: 971 37 90 53 o bé per correu electrònic a: celalaior@gmail.com 

També podeu seguir totes les activitats organitzades per aquest centre d'estudis a la seva pàgina web, o bé a la seva pàgina de facebook.

Adjunt a la notícia trobareu el díptic amb el programa complet de les jornades. 

Descarrega document
No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.