Els Premis Lacetània ja tenen guanyadors

Els Premis Lacetània ja tenen guanyadors 11/11/2020

Els jurats de la 38a edició dels Premis Lacetània, a la qual s'han presentat una cinquantena de treballs, han fet públics els veredictes dels diferents guardons, que es lliuraran en una gala al teatre Conservatori de Manresa, en una data que es podrà donar a conèixer quan les condicions sanitàries ho facin possible.

Els Premis Lacetània estan coordinats per Òmnium Bages-Moianès i participen en la convocatòria l'Ajuntament de Manresa, l'Associació Cultural El Galliner, el Centre d'Estudis del Bages, el Cercle Artístic de Manresa, Cineclub Manresa, La Crica i el diari Regió7.

 

Premi Antoni Esteve per a estudis sobre la Catalunya Central

Atorgat a Francesc Xavier Ventosa Molner pel treball: Els usos musicals a la Cardona del 1700. Una aproximació a partir dels registres de comptabilitat en el període 1686-1737.

El premi està dirigit a un treball de recerca o de divulgació en qualsevol camp emmarcat en la Catalunya Central. Dotat amb 1.500 euros (impostos inclosos) per la família Esteve. Convocat pel Centre d'Estudis del Bages i Òmnium Bages-Moianès.

 

Premi Bages de Narrativa jove

Atorgat a Anna Casajuana Gumà per l'obra: Quan arribi el temps de les cireres, un relat commovedor, tendre i punyent, inspirat en la situació d'incertesa del moment actual, causat per la pandèmia. L'autora n'ha sabut copsar l'estat d'angoixa, melangia i esperança a través de la intimitat de les tres dones protagonistes.

Finalista: Elisabet López Viscarri per l'obra: Motiu de vida i mort, una narració plena de sensibilitat poètica a l'entorn de la força vivificadora dels records, fins i tot essent dolorosos. Amb una imatgeria rica i suggerent, la narradora fa confluir, en un sol instant, passat i present, absència i presència, amor i mort.

El premi està adreçat a joves escriptors entre 16 i 20 anys. Dotat amb 500 euros i la publicació al diari Regió7, el primer premi, i amb 200 euros, el treball finalista. Convocat i dotat per Òmnium Bages-Moianès, amb la col·laboració de  Regió7.

 

Premi El Galliner de textos teatrals

Atorgat a Adrià Serra Perejil per l'obra: Petites addiccions i contradiccions, un text que enganxa pels girs en la trama, que juga amb les relacions humanes, les seves contradiccions i addiccions, juntament amb la dificultat del perdó que les vicia, en dificulta la marxa enrere i porta al deteriorament total. L'autor juga amb els dos protagonistes, que es reparteixen els papers del bo i del dolent i que es van intercanviant al llarg de l'obra. És un text entretingut, que atrapa des del primer moment amb diàlegs àgils i punyents.

El premi està dirigit a una obra de teatre inèdita que no hagi estat publicada ni representada públicament. Convocat per l'Associació Cultural El Galliner, de Manresa. El premi consistirà en la posada en escena/dramatització de l'obra, coordinada per l'Associació Cultural El Galliner i Manresana d'Equipaments Escènics.

 

Premi Empremta

Atorgat a la Plataforma dels Aliments, de la Fundació del Convent de Santa Clara, de Manresa. El jurat ha valorat que es tracta d'una iniciativa impulsada per més de 200 persones voluntàries, que rep aportacions, sovint anònimes, d'una àmplia gamma de persones i entitats, i que, des que es va iniciar la pandèmia, ha passat de repartir 200 lots d'emergència a 700, destinats a persones que normalment no són usuàries de Serveis Socials, però que ara, arran de la covid-19, s'han vist en la necessitat d'haver de demanar ajuda.

La Plataforma dels Aliments és un projecte sorgit l'any 2008, que té com a objectiu proporcionar aliments a persones i famílies perquè puguin cobrir aquesta necessitat bàsica. Des de l'atenció personalitzada a persones en situació de vulnerabilitat, infància, gent gran; immigració, persones sense llar, sense feina i noves formes de pobresa, i a partir del contacte i coneixement de la realitat, duu a terme una tasca de sensibilització entre els ciutadans per tal de promoure la corresponsabilitat, el treball en xarxa i la implicació del màxim nombre de persones, empreses i entitats.

El premi s'atorga en reconeixement a una iniciativa personal o col·lectiva que hagi destacat en els darrers temps, des de les comarques del Bages i el Moianès, en el desenvolupament cultural, artístic o social del país. Convocat per Òmnium Bages-Moianès.

 

Premi La Crica de Circ

La Crica reconeix i atorga tres premis en el món del circ a persones, companyies o artistes nascuts o residents a Catalunya en tres categories: Invisibles del Circ, Visibles del Circ i Talent i Ressò del Circ. En aquest 2020 tan extraordinari, de forma excepcional i a causa de les circumstàncies actuals, els premiats han estat votats des de l’equip de La Crica associació de circ, que ha considerat oportú atorgar tan sols el premi Invisibles del Circ i deixar desertes les categories Visibles del Circ i Talent i Ressò del Circ.

Així doncs, el premi Invisibles del Circ, una categoria pensada per donar a conèixer persones que amb el seu talent contribueixen de forma destacable al món del circ sense desenvolupar el seu treball sobre l'escenari, s’atorga a l'Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC), en nom de tots els professionals del circ i en tots els seus àmbits, en un any on l'execució i la formació de circ ha estat anecdòtica en tot el país.

L'APCC és una entitat privada, independent i sense ànim de lucre, que té l'objectiu de promoure i difondre el circ en la vida cultural, social i econòmica del país. Fundada l'any 2004, l'APCC cohesiona i vertebra el sector des dels seus inicis i representa les diferents branques professionals del circ català: artística, empresarial, gestió, direcció, dramatúrgia, escenografia, coreografia, teoria, docència, amb 350 professionals associats.

 

Premi Pare Ignasi Puig i Simon sobre la Manresa ignasiana

Atorgat a David Ferré i Gispets, pel projecte: Apogeu, concòrdia i expulsió. La Companyia de Jesús a la Manresa del segle XVIII. El jurat valora molt positivament la trajectòria de l'autor i el treball d'arxiu que es proposa, un relat que pot cobrir l'àrea del barroc o la visita de la Manresa Ignasiana.

El premi està dirigit a projectes de recerca sobre l'estada de sant Ignasi de Loiola a Manresa (1522-1523), sobre la ciutat que el va acollir o l'empremta que hi va deixar. Convocat per l'Ajuntament de Manresa i dotat amb 1.500 euros (impostos inclosos).

 

Premi Plácido a la producció cinematogràfica

Atorgat a Confinats (Catalunya, 2020), d'Enric Roca Carrió, una obra en la qual convergeixen imatges recollides per més de 30 càmeres, operadors ocasionals sense formació ni experiència cinematogràfica, que van utilitzar els telèfons mòbils per capturar la vida externa que veien des del seu confinament. El jurat considera que és una proposta senzilla i original, resolta amb eficiència i amb el tractament depurat, auster i reflexiu d'un tema que podia haver generat fàcilment un testimoni sentimentaloide i efectista.

El premi està dirigit a una iniciativa de producció cinematogràfica, relacionada amb Manresa per la vinculació que hi pugui tenir en algun dels aspectes que hi intervenen (equip tècnic, equip artístic, producció, temàtica, localització). Convocat i dotat per Cineclub Manresa amb 300 euros, un abonament de la temporada 2020-2021 i l'exhibició del treball dins la temporada en curs de Cineclub Manresa.

 

Premi a la Projecció artística en Gravat

Atorgat a Alèxia Lleonart Pujol, per la seva formació, creativitat artística i tasca docent. Els seus gravats incorporen tècniques d'estampació professional, tècniques tradicionals i tècniques de gravat més sostenible i respectuós amb el medi ambient, i actualment investiga en l'àmbit del gravat i l'estampació la utilització de suports i tintes obtingudes del territori i l'entorn natural proper; materials i procediments molt relacionats amb l'art i la natura. Mostra una sensibilitat interior en totes les obres i els seus gravats donen informació d'uns resultats de pensar amb les mans.

El premi està convocat pel Cercle Artístic de Manresa per distingir un gravador o una gravadora de la Catalunya Central, de qui es valorarà l’obra i la projecció al llarg del temps amb una exposició l'any següent a l'Espai 7, de Manresa, i, si ho desitja, altres exposicions a l'Espai d'Art del Cercle i a l'Espai Òmnium.

 

Premi Regió7 de Comunicació

Atorgat a la revista de Súria El Salí, de forma molt especial pel seu cobriment de l'impacte de la covid-19 al poble i al territori del Mig Cardener.

La revista El Salí, fundada el 1992, renovada el 2018 i impulsada per una associació cultural i un equip periodístic que treballa de manera desinteressada, no només ha aconseguit publicar les edicions de març, abril i maig fent un esforç addicional per vèncer les dificultats imposades per la pandèmia, sinó que ha ofert als lectors un treball periodístic destacable per la seva extensió i qualitat. En els tres números, l'equip de la revista ha desplegat un cobriment detallat i exhaustiu dins del qual ha destacat una amplíssima galeria de personatges locals que han donat una visió directa del que ha estat la pandèmia al poble durant aquest període. També ha donat veu a suriencs que viuen o treballen fora del municipi, els quals han aportat un interessant contrapunt amb arrels locals. Aquest esforç notabilíssim s’emmarca en el treball de gran interès local que la revista desenvolupa de forma ordinària, amb estàndards de qualitat elevats per a una publicació no professional.

El premi està dirigit a iniciatives informatives en qualsevol mitjà de comunicació social, sobre temes de les comarques de l'Anoia, el Bages, el Berguedà, el Moianès, el Solsonès, la Cerdanya, l'Alt Urgell i el Baix Llobregat Nord. Convocat pel diari Regió7 i dotat amb 300 euros (impostos inclosos) i una subscripció electrònica a Regió7, valorada en 400 euros.

 

Premi Revista Dovella per a treballs de recerca per a joves

Atorgat a Alba Quirós López, de l'Institut Cal Gravat de Manresa (Tutor: Ovidi Cobacho Closa), pel treball Les dones artistes a Manresa (1930-1963). El jurat ha valorat l'anàlisi que fa de l'activitat artística de Manresa en un període concret i la visualització del paper de les dones artistes de Manresa que van assolir un protagonisme i vitalitat destacada. El treball n'investiga la participació en l'Exposició d’Artistes Manresans de la Festa Major, a partir de fonts documentals i el testimoni de diverses fonts orals.

El premi està dirigit a un article sobre el treball de recerca de batxillerat o cicles formatius fet el curs 2018/2019 que estudiï qualsevol aspecte de la Catalunya Central. Convocat i dotat pel Centre d'Estudis del Bages amb 300 euros (impostos inclosos) per als autors i una subscripció per dos anys a la revista Dovella per al professor tutor.


No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.