L'IRMU impulsa candidatures vinculades a projectes de patrimoni cultural dels territoris de parla catalana a l’edició del 2021 dels PREMIS DE PATRIMONI EUROPEU/PREMIS EUROPA NOSTRA i dels Premis Especials ILUCIDARE

L'IRMU impulsa candidatures vinculades a projectes de patrimoni cultural dels territoris de parla catalana a l’edició del 2021 dels PREMIS DE PATRIMONI EUROPEU/PREMIS EUROPA NOSTRA i dels Premis Especials ILUCIDARE 13/10/2020

Des del maig d'enguany, l'IRMU és organisme associat a Europa Nostra, organització d'àmbit europeu dedicada a la salvaguarda i promoció del patrimoni cultural europeu que convoca anualment els Premis de Patrimoni Europeu/Premis Europa Nostra. Aquest premi fou creat pel Programa Europa Creativa, de la Unió Europea l'any 2002 i Europa Nostra n'ha agafat el relleu.

L'objectiu d'aquests premis és reconèixer i fomentar les millors pràctiques en la conservació del patrimoni cultural material i immaterial i estimular l'intercanvi de coneixements i experiències entre els països europeus, incrementar el coneixemement i la valoració del patrimoni cultural europeu i fomentar iniciatives similars mitjançant l'exemple.

L'Institut Ramon Muntaner té entre els seus objectius la promoció i valoració dels projectes de patrimoni cultural duts a terme per entitats i altres organismes dels territoris de parla catalana, i per tan, enguany ha iniciat una campanya d'impuls a la participació als esmentats premis. A tal efecte, ha creat una comissió interna que ha seleccionat diversos projectes candidats a ser presentats per a l'edició Premis de Patrimoni Europeu Europa Nostra 2021 i Premis Especials Ilucidare 2021, aquests últims creats pel Programa Horizon 2020 Investigació i Innovació de la Unió Europea.

Els projectes seleccionats i presentats aquest mes de setembre han estat els següents:

El Mas de Burot, un mas dels Ports a Horta de Sant Joan, per la categoria de Conservació, amb un projecte model de rehabilitació d'arquitectura tradicional de muntanya que ha emprat les tècniques i materials de construcció tradicionals. El projecte, promogut per l’Ajuntament d'Horta de Sant Joan, amb la participació del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, el Parc Natural dels Ports o el Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de les Terres de l'Ebre, entre molts altres, és un exemple de realització destacada de conservació, millora i adaptació a nous usos del patrimoni cultural.

En la categoria Dedicació Col·lectiva s'ha presentat la candidatura de l'Associació per la Preservació del Patrimoni Ferroviari de Móra la Nova (APPFI), entitat cultural sense ànim de lucre, per la seva rellevant contribució a la conservació, preservació i millora del patrimoni ferroviari material i immaterial de Móra la Nova en particular i de la línia històrica dels trens directes Barcelona-Madrid i del patrimoni ferroviari en general, en els últims quinze anys.

Els cursos de pedra en sec de la Fundació el Solà (la Fatarella), duts a terme des del 2002 i partir del 2015 en col·laboració amb l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la URV. Són en total tretze cursos de formació que s'han presentat en el seu conjunt a la categoria de Formació, per la seva destacada contribució a la salvaguarda del patrimoni cultural material i immaterial vinculat a les construccions de pedra en sec, a través de la transmissió de les tècniques tradicionals al públic general.

També s'ha donat suport al projecte València i la memòria de la Guerra Civil Espanyola, presentat per l’Ajuntament de València per la categoria de Conservació, per la restauració de diversos refugis antiaeris de la guerra del 1936-1939 ubicats a la ciutat.

De totes les propostes presentades arreu d'Europa, es premiarà a trenta projectes i la descripció i resultats dels mateixos es publicarà a la web d'Europa Nostra. D'aquests, quatre projectes obtindran un Gran Premi i un altre més obtindrà el Premi del Públic, mitjançant votació en línia. Els aspirants finalistes premiats reben una aportació de 10.000 €. A més a més, el 2021 també es concedeixen dos nous Premis Especials ILUCIDARE entre els projectes presentats.

La tasca iniciada per l'IRMU el mes de maig ha fet que ja hi hagi projectes que estan preparant els informes perquè puguin ser presentats en properes edicions.


No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.