Crida a participar en la votació del PREMI DEL PÚBLIC, emmarcat dins dels PREMIS EUROPEUS DE PATRIMONI / PREMIS EUROPA NOSTRA 2020

Crida a participar en la votació del PREMI DEL PÚBLIC, emmarcat dins dels PREMIS EUROPEUS DE PATRIMONI / PREMIS EUROPA NOSTRA 2020 25/05/2020

El passat 9 de maig, Dia d’Europa, la Comissió Europea i Europa Nostra va anunciar la llista de projectes guanyadors dels Premis Europeus de Patrimoni / Premis Europa Nostra 2020.

Es tracta de vint-i-un projectes de patrimoni cultural guardonats a l’edició 2020 i provinents de quinze països europeus. Aquests projectes han estat estructurats en quatre categories: Conservació; Recerca; Dedicació individual o col·lectiva; i Educació, formació i sensibilització.

Entre les candidatures al premi podem destacar projectes tan diferents com la restauració d’un arsenal renaixentista de l'illa de Hvar (Croàcia); la xarxa europea “Tramontana”, dedicada a la recerca del patrimoni material i immaterial de regions muntanyenques de diversos països europeus; la salvaguarda d'un paisatge cultural format per bodegues i caves subterrànies de la província de Burgos (Espanya); la restauració de la Basílica Maria di Collemaggio dins l'Aquila (Itàlia), fortament danyada pel terratrèmol del 2009 o el projecte “Ambulància per als Monuments”, dotat amb un equip d’artesans d'emergència que treballa en elements patrimonials en perill a Romania.

En aquests temps de confinament i distanciament físic, la Comissió europea i Europa Nostra animen a votar en la selecció dels 3 projectes guardonats amb el PREMI DEL PÚBLIC, els quals seran escollits entre el llistat de projectes guanyadors dels Premis Europeus de Patrimoni / Premis Europa Nostra 2020. Aquesta modalitat permet a totes aquelles persones interessades en el patrimoni, d’Europa i d’arreu del món, votar als seus tres projectes favorits, els quals obtindran també 10.000 € cadascun.

Mariya Gabriel, comissari europeu d’Innovació, Recerca i Cultura, Educació i Joventut, comenta que la crisi sanitària de la COVID-19 “ha evidenciat lo necessari que és precisament la cultura i el patrimoni cultural per a les persones i les societats europees. En un moment on centenars de milions d'europeus queden físicament separats, el nostre patrimoni cultural continua, més que mai, unint-nos. Els Premis Europa Nostra estan inspirant exemples potents que veritablement contribueixen a una Europa més propera, més unida i més resistent”.

Per la seva banda, Hermann Parzinger, President Executiu d'Europa Nostra, s’ha referit als projectes guanyadors com a missatges d’esperança, com a exemples “de què es pot vèncer l'adversitat a través de l’enginy, la dedicació i la feina en equip. Aquests projectes exemplars demostren que el patrimoni cultural és vital per a la nostra recuperació mental i física del trauma causat per la pandèmia. El nostre patrimoni compartit i els seus custodis hi poden contribuir de moltes maneres: elaborant contingut cultural accessible via solucions digitals creatives, fins a endegant projectes concrets de rehabilitació i restauració com un acte de reencarnació social i econòmica per als nostres pobles i ciutats”.

Els Premis Europeus de Patrimoni / Premis Europa Nostra els va iniciar la Comissió Europea l’any 2002 i des d’aleshores els ha continuat Europa Nostra, amb el suport d’Europa Creativa -programa de la Unió Europea-.

Els membres del jurat dels Premis Europa Nostra són experts independents en patrimoni de diferents indrets d'Europa i avaluen les candidatures lliurades per organitzacions, entitats i persones de trenta països europeus.

Podeu votar per al Premi del Públic a https://vote.europanostra.org/ fins al proper 1 de setembre.

 

Guardonats pels Premis Europa Nostra 2020 i candidats per a la votació del Premi del Públic

Conservació

Investigació

Dedicació

Educació, Formació i Sensibilització

Els Premis Europa Nostra també s’han concedit a tres projectes destacats de països europeus que no formen part del Programa Europa Creativa:

Conservació

Dedicació

Educació, Formació i Sensibilització

 

A més, el proper 28 de maig també s’atorgaran els Premis Especials ILUCIDARE a dos projectes escollits entre les candidatures presentades als Premis Europeus de Patrimoni Europa Nostra. ILUCIDARE és un projecte finançat per Horitzó 2020 amb l'objectiu d'establir una xarxa internacional que promou el patrimoni com a recurs per a la innovació i les relacions internacionals.

Per altra banda, ja està obert el període per a proposar Candidatures per a l’edició dels Premis Europeus de Patrimoni / Premis Europa Nostra 2021. Es poden presentar les propostes fins a l’octubre del 2020 mitjançant l’enllaç següent: http://www.europeanheritageawards.eu/apply/. Us en informarem properament.

Per a més informació:

 

Font: 2020 Winners of the European Heritage Awards / Europa Nostra Awards. Europa Nostra. 


No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.