El paper de la Fundació .cat després de la Covid-19

El paper de la Fundació .cat després de la Covid-19 05/05/2020

La crisi per la Covid-19  ha fet emergir d'una manera inesperada el teletreball i les relacions a través de la xarxa. En aquest context, la comunitat .cat esdevé un pilar fonamental per a la necessària reconstrucció econòmica, social i cultural generada per les conseqüències de la crisi per la Covid-19. 

La Fundació .cat, una entitat privada sense ànim de lucre ni filiació política, gestiona més de 110.000 dominis, bona part de les webs i portals en llengua catalana. Aquesta fundació gestiona el domini .cat que representa tant un domini geogràfic de primer nivell, com un domini cultural de proximitat. A més, el desenvolupament del món digital a l'entorn del domini .cat, així com la proliferació d'aplicacions mòbils i altres eines digitals més enllà del web, es visualitza en un moment estratègic per a la Fundació .cat, que vol esdevenir referent de la internet catalana un cop demostrat el rigor i bona gestió dels dominis .cat i .barcelona.

Aquest compromís ve de lluny i, a més de la digitalització de les empreses, .cat s'ha implicat amb un món que aquestes setmanes també s'està transformant de cop, com el de l'educació. La Fundació .cat ha impulsat els concurs wapps, així com s'ha implicat amb la formació digital de professorat.

La crisi provocada per la Covid-19 i la resposta que alguns estats han adoptat en l'entorn digital limitant llibertats o controlant la informació i les dades dels usuaris demostren que és més necessària que mai una Fundació .cat atenta, vigilant i impulsora de garanties pensant en el millor per a la comunitat catalana a internet. En aquest sentit, s'organitzaran jornades públiques de debat i reflexió per adaptar el compromís de .cat a les actuals circumstàncies.

Un altre àmbit que .cat ha treballat últimament, des de la tardor del 2017, és el de les llibertats individuals i col·lectives a la xarxa. Arran de l'arbitrari tancament de pàgines web del 2017, i més recentment també a partir de la sentència del Tribunal Suprem i les reaccions ciutadanes viscudes a Catalunya, la Fundació .cat ha impulsat accions tècniques i jurídiques per evitar que algunes webs puguin ser tancades o censurades per raons estrictament ideològiques sempre i quan compleixin els requisits i els estàndards internacionals per disposar un domini d'internet com el .cat o el .barcelona.

Des d'una independència d'actuació i per ajudar a la comunitat catalana a la xarxa, la Fundació .cat vol reforçar el seu paper de facilitador, de garantia de solvència a internet i de debat sobre l’amenaça que pateixen les llibertats individuals i col·lectives en l'entorn digital.

La Fundació .cat fa 15 anys normalitzant el català a internet.

Descarrega document
No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.