L'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès

L'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès 01/04/2020

L'Institut d'Estudis Penedesencs es va plantejar, l'any 2015, la realització de l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès i fins l'actualitat ha obtingut el suport d'institucions i entitats per a dur-lo a terme. L'abast geogràfic d'aquest Inventari inclou les comarques de l'Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i la part meridional de l'Anoia, que es correspon amb l'àmbit territorial funcional del Penedès de la divisió territorial de Catalunya.

La direcció del projecte la duu a terme Àngels Travé, que compta amb un equip format per una coordinadora científica, dotze investigadors per a les diferents etapes del treball de camp i l’elaboració dels continguts de l'Inventari, una documentalista i una persona de suport administratiu.

El projecte d'Inventari del PCI del Penedès pren com a referència les directrius de la UNESCO, la metodologia i els criteris establerts en el Plan Nacional de Salvaguarda de Patrimonio Cultural Inmaterial -elaborat des del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte de España, amb  la participació de les Comunitats Autònomes-. Per a la realització del treball de camp i l’elaboració de fitxes es segueixen les indicacions de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya, així com les set categories que va establir per a la gestió i salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya. A més, s'empra com a model l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l'Ebre (2015-2017).

Seguint també les recomanacions de la Convenció de la UNESCO, que demana i promou la participació del conjunt de la societat en la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial, i molt especialment, de les comunitats, grups i individus que mantenen viu aquest patrimoni, s’ha elaborat un Pla de participació, amb l'organització d'activitats de participació i difusió del projecte entre el 2016 i el 2019. Per a efectuar les sessions participatives s'han aprofitat les edicions anuals de la Trobada de Centres d’Estudis i de Recerca del Penedès, que han tingut lloc a Vilafranca del Penedès, a Vilanova i la Geltrú i a la Llacuna.

Durant aquests anys el projecte ha estat requerit per donar assessorament i col·laborar amb diferents institucions. Per citar alguns exemples, l'Observatori del Paisatge de Catalunya va demanar la col·laboració de l'Institut d'Estudis Penedesencs en l'elaboració del Catàleg del Paisatge del Penedès. Per altra banda, l’Institut Escola Sant Quintí de Mediona i l'Institut Alt Penedès de Vilafranca del Penedès, van proposar un treball col·laboratiu amb l'IPCI Penedès per tirar endavant el projecte Casetes de Vinya. Un inventari del patrimoni rural, cultural i artístic al Penedès.

Al llarg d’aquests anys s'ha fet cerca de recursos documentals -material bibliogràfic, sonor, audiovisual, fotogràfic, partitures, mapes, cartells, etc.-, relacionats amb el patrimoni cultural immaterial del Penedès, publicats a la web.

El projecte també  s'ha bolcat en la participació i col·laboració en seminaris, jornades i espais diferents de reflexió sobre patrimoni cultural immaterial. En aquest sentit, també cal esmentar l'organització  d'activitats de difusió del patrimoni cultural immaterial en el marc dels programes de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial (OPEI). Com a exemples més recents, els efectuats l’any 2019 i principis d'enguany, podem parlar de l'explicació de la recerca sobre La Missa de Pastors de la Llacuna, presentada per Xavier Bayer a la Llacuna (Anoia) el novembre del 2019, en el marc del programa Cultura Viva. En el marc de la Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic i de la Mostra Audiovisual de Medi Ambient de la Fira ECO Sant Cugat, al setembre de l'any passat es va presentar a Sant Cugat Sesgarrigues el documental de Núria Repiso Restauració de barraques de pedra seca, un treball audiovisual que detalla el procés de reconstrucció d'una barraca del terme municipal d’Olèrdola (Alt Penedès), realitzat per membres del Grup Pedra Seca del Centre Excursionista del Penedès. Pel que fa al programa Etnologia en Xarxa de l'OPEI, l'IPCI Penedès hi va aportar la conferència El caganer i el col·leccionisme de figures de pessebre a càrrec de Miquel Alsina i Robert Rovira, membres de l'Associació Amics del Caganer, vinculada a la recerca sobre la tradició de fer el pessebre i la construcció de diorames al Penedès de l'IPCI Penedès.

El taller de memòria oral Llegendes i creences al Penedès –inclòs al programa Tallers i jornades de memòria oral- s'ha realitzat el gener de 2020 a Sant Pere de Riudebitlles, amb la intervenció de Xavier Bayer, naturalista i estudiós del folklore i Elisa Vidal, cronista local i recopiladora de llegendes de Sant Martí de Tous. L'objectiu d'aquest taller ha estat recopilar les llegendes i creences que coneix la gent i quines es mantenen vives a la vegueria del Penedès, per tal d'incloure-les a l'Inventari.

Els resultats i materials visuals d'aquestes activitats es poden consultar a la web l'Immaterial Penedès, així com les cinquanta-nou fitxes d’elements ja inventariades. En aquests moments s'ha hagut d'aturar, degut a l'emergència sanitària que estem vivint, el treball de camp que s'estava duent a terme sobre alguns elements de l'Inventari, però properament s'espera poder publicar la informació relativa a set elements nous.

Podeu trobar tota la informació a: http://immaterialpenedes.cat/


No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.