Les II Converses Eiximenis a Girona

Les II Converses Eiximenis a Girona 28/01/2020

Els dies 26 i 31 de febrer de 2020, l’Institut Ramon Muntaner, juntament amb l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, la Biblioteca Carles Rahola de Girona i la Diputació de Girona portaran a terme les Segones Converses Eiximenis, les quals volen ser un punt de trobada a la ciutat de Girona i un espai de divulgació científica de l’àmbit humanístic i social, i convertir-se en un dels equipaments emblemàtics per al sector dels investigadors, juntament amb els centres i instituts d’estudis locals i comarcals de les terres gironines i del públic interessat en l’actualitat de la recerca i la cultura al territori més immediat.

Durant aquestes converses es presentaran els estudis que han estat mereixedors de les Beques de Recerca Francesc Eiximenis, els quals es convoquen anualment des del 2017 per l’Institut Ramon Muntaner amb la col·laboració de la Diputació de Girona.

Els temes previstos per presentar-se estan vinculats a les terres de Girona i els exposen els investigadors o les investigadores que hi han treballat directament junt amb acadèmics especialistes que els han acompanyat en la recerca. El format de diàleg permet, d'una banda, adreçar-se a un públic ampli i, alhora, fer emergir d'una manera natural i sintètica aspectes essencials de les recerques, relacionar-les amb estudis ja existents o plantejar línies de futur.

La primera sessió es durà a terme el dimecres 26 de febrer i portarà per títol “Els professionals i la construcció de l'Eixample de Girona (1955-1979)” i estarà a càrrec del lingüista i investigador Eduard Abelenda, en conversa amb Joaquim M. Puigvert, professor titular d'història contemporània de la UdG. Conduirà l'acte Rosa M. Gil, doctora en història contemporània i professora de la UdG.

L’estudi porta a terme un anàlisi de la història social dels professionals que van intervenir en la construcció de l'Eixample de Girona entre 1955 i 1979 (interioristes, artistes, dissenyadors i, principalment, arquitectes), per mitjà de quaranta-tres entrevistes. L’estudi intenta abastir i desenvolupar diferents àmbits de la societat gironina, com per exemple, el prestigi professional dels implicats, el paper dels col·legis professionals, el control del mercat i el patrimoni construït.

La segona sessió està prevista pel dimarts 31 de març i es titularà “Evolució dels boscos de roure de fulla gran a les comarques de Girona”, a càrrec del doctor en biologia i màster en canvi ambiental Jordi Bou, en conversa amb Lluís Vilar, professor titular de botànica de la UdG. Conduirà l'acte Narcís Vicens, doctor en biologia i tècnic del servei de Medi Ambient de la Diputació de Girona.

L’estudi és un anàlisi de l’impacte i el valor dels boscos de roure de fulla gran a les comarques de Girona. Es busca desentrellar les diferències entre la zona concreta gironina en relació amb la resta del territori català. Per a les converses es plantejaran alguns temes, de manera divulgativa, com la relació entre l’abandonament dels boscos per part de l’home i el canvi climàtic, o bé les causes que portaren a l’establiment d’aquest tipus de boscos en determinades regions catalanes. 

Ambdues activitats es duran a terme a la Biblioteca Carles Rahola de Girona a dos quarts de set de la tarda.

Trobareu el programa complet d’aquesta activitat al document adjunt a aquesta notícia.

Descarrega document
No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.