Les simbologies i els rituals al voltant del foc, centres d’interès del IV Simposi Internacional Focs festius de la Mediterrània

Les simbologies i els rituals al voltant del foc, centres d’interès del IV Simposi Internacional Focs festius de la Mediterrània 19/11/2019

El Centre de Congressos d’Andorra la Vella acollirà aquest cap de setmana, dies 22, 23 i 24 de novembre, el IV Simposi Internacional Focs Festius de la Mediterrània. Sota el títol “Les simbologies i els rituals al voltant del foc” el simposi, organitzat per la Societat Andorrana de Ciències, l’Associació de Fallaires de les Valls d’Andorra, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i l’Institut Ramon Muntaner, pretén analitzar el foc i la seva simbologia vinculada a rituals pagans, al calendari festiu cristià i a esdeveniments de la vida quotidiana. Per altra banda, després d’haver passat uns anys de la declaració de les festes del foc dels solstici d’estiu als Pirineus com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2015, es vol radiografiar com incideixen aquests reconeixements en les diferents festivitats i si serveixen per consolidar i preservar el model de festa o si comporten problemàtiques que a priori no s’havien previst. També s’incidirà en el teixit associatiu que contribueix amb la seva pràctica a mantenir la tradició i la salvaguarda de les diferents festes del foc i que serveixen com a símbol d’identitat i de promoció econòmica i turística d’un determinat territori.

La ponència marc “Les falles d'Andorra 2015-2019. Bases per a la preservació, salvaguarda, divulgació i difusió de la festa", impartida per Albert Roig Loscertales, representant de la Taula Nacional de Fallaires de les Valls d’Andorra, donarà el tret de sortida a les 25 conferències, ponències i comunicacions (programa adjunt) que es reparteixen en els tres àmbits de treball marcats pel Simposi: Salvaguarda i reconeixement de les festes del foc; Recerques realitzades en els darrers anys entorn a les festes de foc, i, Compartir la festa: presentació d’entitats, persones i publicacions. La part més teòrica es completarà amb danses, documentals i una taula rodona amb el foc com a protagonista.

L’apartat més lúdic el posarà l’espectacle de dissabte a la nit: Música tradicional dels Pirineus, a càrrec de l’Orquestrina Trama.  Un grup creat el 2013 que recupera les músiques tradicionals del Pirineu i dinamitza les danses perquè tornin a ser ballades. Així com la presentació de 8 llibres i la visita a quatre exposició.

El simposi compta amb la col·laboració de: Govern d’Andorra, Comú d’Andorra la Vella, Càtedra d’Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus (CEPIP) de la Universitat de Lleida i el patrocini de Obra Social “La Caixa” .

L’assistència al Simposi és gratuïta i lliure, però hi ha la possibilitat d’inscriure’s al preu de 45 euros i això dona dret a rebre un dossier i a la participació en diferents àpats.

Trobareu el programa definitiu del simposi al document adjunt a aquesta notícia.

Descarrega document
No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.