L’exposició “Patrimoni oblidat, memòria literària”, a Sant Antoni de Calonge

L’exposició “Patrimoni oblidat, memòria literària”, a Sant Antoni de Calonge 08/10/2019

L’exposició ‘Patrimoni oblidat, memòria literària’, impulsada per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) i la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC), es podrà visitar els dies 11, 12 i 13 d’octubre al Teatre Mundet de Sant Antoni de Calonge, d’una del migdia a quatre de la tarda i de vuit del vespre a dos quarts de dotze de la nit.

En aquesta itinerància, es duran a terme diverses activitats complementàries, que també cal emmarcar-les en les Jornades Europees de Patrimoni:

- 11 d’octubre, a les deu de la nit: inauguració de l’exposició i conferència d’Esther Loaisa, Joan Badia Homs i Narcís Figueras.

- 13 d’octubre, a les deu del matí: visita guiada al paratge del Collet de Sant Antoni, amb cites literàries. Sortida des del Teatre Mundet.

La mostra “Patrimoni oblidat, memòria literària” relaciona elements del patrimoni material tangible que es troben abandonats, en estat ruïnós o desapareguts amb textos literaris que n’han fet referència al llarg dels anys, vinculant territori i literatura. L’objectiu de la mostra, i de totes les activitats que s’hi generen al voltant, és situar la literatura com a matèria de coneixement, de recerca i de divulgació en el dia a dia dels centres d’estudis, en aquest cas parlant del ‘patrimoni oblidat’, alhora que es remarca la importància d’aquesta literatura en la configuració de la cultura, del país o països, estimulant, també, la creació de noves obres literàries.

‘Patrimoni oblidat, memòria literària’ està dividida en cinc àmbits temàtics: ‘En lluita i diàleg amb el paisatge’, ‘El pes de la història’, ‘El clam silenciós de les pedres’, ‘La memòria de la vida social’ i ‘Les ruïnes com a símbol de la terra’. En total s’hi recullen 60 elements de patrimoni ‘oblidat’ d’arreu dels Països Catalans com ara de Barcelona, Xàtiva, Andorra, Ciutadella, Saidí, Girona, l’Alguer, l’Alguer, Tarragona, Aiguamúrcia, Vilaplana, Riudecanyes, Benissanet…, i els seus corresponents textos, de 56 autors, siguin clàssics, actuals o d’àmbit més local, com ara Eugeni d’Ors, Artur Bladé i Desumvila, Pere Gimferrer, Maria-Mercè Marçal... Tota la informació és fruit d’aportacions realitzades per membres de centres d’estudis i altres investigadors de la literatura. Les imatges procedeixen d’uns 50 arxius públics i particulars.

Per a més informació: www.patrimonioblidat.cat 


No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.