La Seu d’Urgell acull l’XI Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs per analitzar el perquè i les conseqüències dels pobles abandonats als Pirineus

La Seu d’Urgell acull l’XI Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs per analitzar el perquè i les conseqüències dels pobles abandonats als Pirineus 02/10/2019

L’onzè Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs, organitzat per l’Institut Ramon Muntaner, els Centres d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell i del Ripollès, el Centre d’Estudis Ribagorçans, la Diputació de Girona, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, l’Institut de Desenvolupament de l’Alt Pirineu i l’Aran i la Societat Andorrana de Ciències,   tindrà lloc aquesta setmana, dies 4, 5 i 6 d’octubre, a la Sala de la Immaculada de la Seu d’Urgell. Sota el títol “Els pobles abandonats als Pirineus: causes i conseqüències”, experts i estudiosos analitzaran el perquè d’aquests abandonats i la seva incidència en el paisatge, la història, l’economia i la societat actual del conjunt d’aquest territori. Els organitzadors  també esperen «que es puguin oferir claus de futur que ajudin a aturar el despoblament actual d’aquests territoris».

El congrés constarà de dues ponències, una taula rodona i la presentació d’una trentena comunicacions, que giraran al voltant de tres àmbits temàtics com són Els processos de despoblament,  Realitats i conseqüències i  Representacions i propostes de futur. També hi haurà una mostra d’audiovisuals, emmarcada en la 9a. Mostra de Cinema Etnogràfic de Catalunya, presentacions de llibres i de pòsters i una sortida als pobles despoblats de Nabiners i de la Freita.

Entre altres, destaquen les ponències, “Els poblament pirinenc: dinàmiques i perspectives de futur”, a càrrec de Joan Ganau i Casas (Universitat de Lleida) “Repercussions del despoblament sobre el medi. Estudi de cas de la Cerdanya i l’Alt Urgell”, amb Joan Manuel Soriano (UAB), així com les comunicacions d’estudiosos vinculats als Pirineus com Òscar Jané, Jordi Suïls, Núria Camps o Camila del Mármol, entre d’altres.

Les presentacions de ponències i comunicacions a l’XI Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs es podran veure en directe per streaming a l’enllaç https://www.irmu.org/streaming.

L’XI Col·loqui Internacional d’Estudis Transpirinencs s’emmarca en el projecte «Pobles Abandonats. Una herència universal per al coneixement i desenvolupament del territori» liderat per l’IRMU i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Aquest projecte estudiarà en un període de tres anys el fenomen del despoblament a nivell de territoris de parla catalana.

Trobareu el programa complet amb l'ordre de les comunicacions al document adjunt a aquesta notícia.

Descarrega document
No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.