L’exposició “Els forns d’oli de ginebre. Una indústria a Riba-roja d’Ebre”, al Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona

L’exposició “Els forns d’oli de ginebre. Una indústria a Riba-roja d’Ebre”, al Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona 03/07/2019

La Seu Montcada del Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona mostrarà l’exposició “Els forns d’oli de ginebre. Una indústria a Riba-roja d’Ebre”, realitzada a partir d’un projecte d’Amics de Riba-roja que va rebre un ajut de l’Institut Ramon Muntaner l’any 2017.

Aquesta mostra, que es podrà visitar de l’11 de juliol al 13 d’octubre de 2019, analitza la producció tradicional d’oli de ginebre al municipi de Riba-roja d’Ebre (la Ribera d’Ebre), en el qual s’han referenciat una vintena de forns de pedra seca que es van utilitzar fins a principis del segle XX per destil·lar aquest oli, de nombroses propietats antisèptiques, antiinflamatòries, cicatritzants, parasiticides i pesticides. Totes aquestes funcions i propietats de l’oli de ginebre van fer que Riba-roja d’Ebre n’esdevingués un important centre de producció, fins al punt de fer de la seva fabricació una potent indústria de l’època preindustrial. Documents de principis del segle xvii demostren ja l’existència d’un comerç consolidat, que, com tantes vegades en aquestes terres, trobava en el riu Ebre un dels seus principals aliats, ja que el producte podia viatjar fàcilment riu avall fins a Tortosa i riu amunt fins a Saragossa.

L’exposició es complementarà amb les següents activitats:

- Presentació del llibre Els forns d'oli de ginebre. Una indústria a Riba-roja d'Ebre, de Judit Vidal. El 18 de juliol a les sis de la tarda.

- Conferència: “Riba-roja d'Ebre: un poble, un territori, una història, una cultura”, a càrrec de Daniel Piñol. El 25 de juliol a les set de la tarda.

En aquesta conferència es tractarà sobre el poble de de Riba-roja des de quatre òptiques diferents però relacionades entre elles. En els quatre eixos sobre els que versarà la conferència es parlarà sobre els elements que donen forma al poble (habitatges, urbanisme...); les relacions del poble amb el territori al llarg del temps, incloent característiques físiques del terreny incloent la importància del riu; es parlarà de la Història del poble; per acabar parlant d'aquells elements culturals que configuren una identitat pròpia. Aquesta conferència servirà per contextualitzar l'exposició sobre els forns d'oli de ginebre.  

- Conferència: “Una visió tridimensional dels forns d'oli de ginebre”, a càrrec de Sergio Coll, Agustí Costa i Cèlia Mallafrè. El 12 de setembre a les set de la tarda.

La tecnologia permet registrar i analitzar el patrimoni de forma molt precisa mitjançant eines que fins fa uns anys no es teníen a l'abast. La fotogrametria i l'escaneig làser permeten obtenir models tridimensionals dels elements d'estudi amb una precisió sense precedents. Aquestes dues eines s'han aplicat als forns d'oli de ginebre amb l'objectiu de registrar, estudiar, conservar i difondre el patrimoni que representen al llarg del terme de Riba-roja d'Ebre.

- Conferència: “Oli de ginebre: producció i aplicacions”, a càrrec de Francesc Roma. El 19 de setembre a les set de la tarda.

Conceptes bàsics. Sistemes d'elaboració, domèstics i industrials. Diferents tipologies de forns.

- Conferència: “Oli de càdec o miera: activitat farmacològica i aplicacions”, a càrrec de Maria Dolors González. El 26 de setembre a les set de la tarda.

L'estudi de les plantes medicinals és una saviesa mil·lenària que es va recuperant desprès d'un periode de crisi, que va començar el segle XIX amb la revolució industrial i l'aparició dels fàrmacs.

Una d'aquestes plantes és el càdec (Juniperus oxycedrus L.). L'oli que s'obté de la seva fusta, mitjançant un procés de destil·lació en sec, té nombroses aplicacions en els camps de la veterinaria, cosmética i aromateràpia principalment.

 

Fotografia: Detall de la boca superior d’un forn oli de ginebre. Forn de Ca Rosildo de Vall de Berrús, Riba-roja d’Ebre. Font: Amics de Riba-roja d’Ebre.


No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.