Signat el conveni de col·laboració entre el Consell Insular de Mallorca i l’Institut Ramon Muntaner per tal de compartir la metodologia de l’Inventari del Patrimoni Cultural immaterial

Signat el conveni de col·laboració entre el Consell Insular de Mallorca i l’Institut Ramon Muntaner per tal de compartir la metodologia de l’Inventari del Patrimoni Cultural immaterial 03/06/2019

El passat 31 de maig va tenir lloc a Palma de Mallorca la signatura del conveni de col·laboració entre el Consell Insular de Mallorca i l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) per tal de compartir la metodologia de treball entorn  a l’Inventari del Patrimoni Cultural immaterial. La signatura del conveni va anar a càrrec de la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat  de Catalunya i presidenta de l’IRMU, M. Àngels Blasco, i del vicepresident primer i conseller executiu del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell Insular de Mallorca (en funcions), Francesc Miralles Mascaró.
 
Amb aquest acord, el Consell de Mallorca disposarà de l’eina metodològica i comptarà amb l’assessorament de l’Institut Ramon Muntaner en la confecció de l’Inventari.
 
L’any 2015, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya impulsava l’Inventari del Patrimoni Cultural de les Terres de l’Ebre (IPCITE), després què la UNESCO reconegués a finals de 2013 la metodologia emprada en el Montseny com a millors pràctiques i que Terres de l’Ebre fossin reconegudes com a Reserva de la Biosfera. El projecte va comptar també amb la participació de l’Institut Ramon Muntaner i el Museu de les Terres de l’Ebre. Des de l’IPCITE es va establir una metodologia d’Inventari que es tradueix en un gestor de continguts amb diferents bases de dades interconnectades que està servint de model i plataforma per a la resta d’inventaris que s’han posat en marxa a posteriori, entre ells el del Priorat o el de Menorca.
 
Els inventaris de patrimoni cultural immaterial del Priorat i de Mallorca seran la base per al desenvolupament del projecte “Cultura oral dels paisatges agraris en l’Euroregió Pirineus-Mediterrània” que va ser presentat el dia 16 de maig també a Palma i on també participa Le Saloir de Roquefort-sur-Soulzon. La recollida documental i de memòria oral es realitzarà fent servir com a eina les fitxes que formen part de l’inventari. Aquest fet permetrà treballar de manera consensuada i amb les mateixos criteris i per tant serà més fàcil compartir els resultats per elaborar l’exposició conjunta que es pretén presentar al final del projecte a finals de 2020.
 
L'Institut Ramon Muntaner-Fundació Privada dels Centres d'Estudis de Parla Catalana va néixer d’un acord entre la Generalitat de Catalunya i la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana. La seva finalitat és donar suport i treballar per a la difusió dels projectes d’investigació i de promoció cultural dels centres que hi són adherits. Els centres i instituts adherits són entitats sense afany de lucre que tenen com a prioritat la recerca i la difusió de la història, la geografia, l'etnografia, el patrimoni, la literatura, etc. dins el seu entorn més immediat on actuen com a dinamitzadors culturals. Per aquest motiu, s'estan posant en marxa tota una sèrie de projectes que faciliten la interconnexió, la circulació de la informació i la difusió de les seves activitats i projectes.
 
Fotografia: D'esquerra a dreta, la directora insular de Patrimoni, Kika Coll; Francesc Miralles Mascaró; Àngels Blasco, i la directora de l'Institut Ramon Muntaner, Maria Carme Jiménez. Generalitat de Catalunya.

No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.