Lluís Puig, Mario Zucchitello i el Museu Arxiu de Santa Maria de Marató, guardonats amb els Premis Recercat 2019

Lluís Puig, Mario Zucchitello i el Museu Arxiu de Santa Maria de Marató, guardonats amb els Premis Recercat 2019 07/05/2019

El Paranimf de la Universitat de Cervera va acollir el passat dissabte el lliurament dels Premis Recercat 2019, que van recaure en l’exconseller Lluís Puig, en l’humanista Mario Zucchitello, i en el Museu Arxiu de Santa Maria-Centre d’Estudis Locals de Mataró. Els Premis són un dels actes principals del Recercat. Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana, organitzada aquest cap de setmana passat a Cervera per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana, la Paeria de Cervera, el Centre d’Estudis Segarrencs i la Diputació de Lleida. Són guardons que volen reconèixer la tasca realitzada en el món dels centres d’estudis tant per una entitat, com per una persona que n’estigui vinculada. L’acte de lliurament ha estat presidit per la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Mariàngela Vilallonga, i per la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa M. Perelló que han coincidit a remarcar la vàlua i rellevància dels guardonats.

Lluís Puig i Mario Zucchitello han rebut el premi exaequo en la categoria individual. En el cas de l’exconseller de Cultura Lluís Puig s’ha valorat la seva dilatada dedicació a la cultura i la gestió cultural en sentit ampli. Entre altres Puig ha estat sardanista, músic, fundador i gestor de diverses entitats, així com a constant impulsor i significador de la cultura popular i tradicional. És autor de diferents llibres sobre dansa. El 1984 va rebre el Premi Nacional de Dansa. Ha estat director del Mercat de la Música Viva de Vic i de la Fira de Manresa, president de l’IRMU entre els anys 2011 i 2017 i Conseller de Cultura. Actualment, des de l’exili, continua amatent de la realitat cultural i de les activitats que es porten a terme a Catalunya. Precisament per la seva condició d’exiliat Puig no ha pogut recollir el premi en persona, però ha volgut estar-hi present a través d’una trucada telefònica en directe, que li ha permès agrair el guardó i animar a continuar amb el gran treball que es fa al país per la seva cultura, amb activitats com la jornada del Recercat.

En el cas de l’italià i català d’adopció establert a Tossa de Mar, Mario Zucchitello, la seva formació humanista li va facilitar una ràpida immersió en la llengua i la cultura catalanes. Gairebé la totalitat de la seva producció científica ha estat escrita en català. Zucchitello, entre altres, s’ha dedicat a investigar i fomentar la recerca sobre la història i l’arqueologia de la seva població d’adopció i a publicar els resultats en treballs monogràfics. Al llarg dels anys ha estat nexe d’unió en diverses iniciatives culturals entre Catalunya i Itàlia.

El guardonat ha participat en la fundació o ha estat membre de diferents entitats i institucions com el Centre d’Estudis Tossencs, el Centre d’Estudis Selvatans, el Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona i l’Associació d’Arxivers de Catalunya. Des de 1985 és director de l’Arxiu Històric Municipal de Tossa i president del Centre d’Estudis Tossencs. L’any 2000 va ser elegit acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona. I el 2010 va obtenir el Premi Joan Saqués Roca de la Fundació Valvi de Girona.

Quant al Museu Arxiu de Santa Maria-Centre d’Estudis Locals de Mataró, ha rebut el premi en la categoria d’entitat que ha servit per a reconèixer-li els més de 70 anys que porta dedicant-se a la gestió, difusió i salvaguarda del patrimoni artístic, històric i cultural de la parròquia més antiga del terme de Mataró. Gràcies a aquesta entitat, la ciutat gaudeix d’una àmplia i rica font arxivística que documenta la història local. A més, de forma totalment voluntària i sense ànim de lucre, l’equip del Museu Arxiu fa accessible el valuós conjunt artístic de la basílica de Santa Maria. És una associació valorada a Mataró i la comarca del Maresme per les seves nombroses realitzacions, organitza xerrades, exposicions... i per l’alt nivell d’implicació en l’àmbit cultural del país. Tota aquesta tasca la realitza des de les tres grans àrees en què es divideix: el Museu, l’Arxiu i el Centre d’Estudis.

La XV Recercat. Jornada de cultura i recerca local dels territoris de parla catalana es va dur a terme a Cervera els dies 3, 4i 5 de maig. Els assistents van poder gaudir de les diverses activitats organitzades principalment per a donar a conèixer a la ciutadania la tasca d’investigació que realitzen els instituts i centres d’estudis al llarg de l’any sobre temes relacionats amb el seu entorn. La jornada també és una cita anual entre les entitats participants vingudes d’arreu dels territoris de parla catalana que els serveix per a compartir i intercanviar experiències i projectes.

A més dels actes més divulgatius com la taula rodona i les presentacions de projectes, el públic va poder visitar la Fira, una carpa de 250 metres on es poden conèixer les novetats editorials i els projectes més destacats de recerca local i comarcal. També van poder gaudir de fins a quatre exposicions que tractaven temes tan diferents com la maçoneria la gelada de 1956, l’Esbart Català de Dansaires i les festes als barris de Barcelona; participar en diverses visites culturals i en l’espai per a públic familiar Recerxic, entre altres propostes, totes d’accés lliure i obert a tothom.

 

Fotografia cedida per l'organització de la Capital de la Cultura Catalana


No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.