Queralbs acull la presentació del número 10 de la revista IBIX

Queralbs acull la presentació del número 10 de la revista IBIX 11/03/2019

La Casa de Núria de Queralbs va acollir el passat dissabte 9 de març la presentació del volum desè de la publicació IBIX, que va anar a càrrec de l’alcaldessa de Queralbs, Imma Constants; del president del Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, Antoni Llagostera, i del president de la Coordinadora de Centres d’Estudi de Parla Catalana i  vicepresident segon de l’IRMU, Josep Santesmases.

Aquest llibre recull les actes del X Col·loqui Internacional d'Estudis Transpirinencs que va tenir lloc l’any 2017 a Queralbs sota el títol de «L’aprofitament dels recursos naturals als Pirineus». Un total de 23 investigadors d’arreu dels territoris pirinencs van intentar explicar al llarg del Col·loqui, amb els seus estudis i recerques, com la riquesa natural dels Pirineus ha condicionat diferents aspectes d’aquest territori, com ara les poblacions, les polítiques públiques, les activitats productives, els intercanvis culturals i la vida quotidiana en general. El resultat d’aquelles ponències i comunicacions són les que es recopilen ara en aquest volum d’IBIX.

Aquest desè número comporta una nova etapa de la revista IBIX, amb la incorporació de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) com a entitat coeditora junt amb el Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès. Aquest fet també suposa que, a partir d’ara, IBIX serà una revista diferenciada dels Annals d’aquesta entitat ripollesa.

Entre els autors que col·laboren en aquest volum, destaquen l’etnobotànic Joan Vallès, els antropòlegs Laura de Castellet i Xabier Kerexeta i els historiadors Lluís Obiols i Núria Camps, entre d’altres, que parlen sobre temes com la sal de Cardona als Pirineus, els recursos naturals a la Seu d’Urgell durant la primera meitat del segle XVIII o l’explotació dels recursos carbonífers a l’Alt Berguedà.

Podeu consultar-ne el sumari a l’enllaç https://www.irmu.org/irmu/publication/595.

 

Fotografia: Institut Ramon Muntaner.


No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.