“la Caixa” i la Generalitat de Catalunya donen suport a la recerca i l’activitat cultural de l’Institut Ramon Muntaner

“la Caixa” i la Generalitat de Catalunya donen suport a la recerca i l’activitat cultural de l’Institut Ramon Muntaner 05/02/2019

“La Caixa” i la Generalitat de Catalunya han renovat el seu suport al projecte de recerca i a les activitats culturals a nivell comarcal i local de l’Institut Ramon Muntaner. Fundació Privada dels Centres d’Estudis de Parla Catalana.

L’entitat cultural ha rebut una aportació de 65.000 euros a través del Conveni d’Obra Social que signa anualment “la Caixa” amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que té com a objectiu donar suport a accions de l’àmbit cultural, social, assistencial i mediambiental.

L’Institut Ramon Muntaner ha destinat aquests 65.000 € a projectes globals que tenen com a objectiu arribar a l’àmbit local en el conjunt dels territoris de parla catalana. La gran capil·laritat de l’acció de l’Institut Ramon Muntaner a través de la xarxa dels centres d’estudis, entorn a 400 entitats, fan aquest recursos es destinin a projectes que s’adrecen a un elevat nombre d’entitats i persones i que després, gràcies a la seva acció, emergeixen com una acció de repercussió més general.

Un dels projectes més destacats és la celebració del Recercat. Jornada de Cultura i Recerca local dels territoris de parla catalana que se celebra anualment de manera itinerant i que el 2018 va tenir lloc a Manresa. En aquesta activitat participen més d’un centenar d’entitats i reverteix en el conjunt de la població que l’acull en la forma d’una fira de projectes i publicacions, conferències, taules rodones, exposicions, activitats infantils i uns premis de reconeixement cultural. Una activitat que té repercussió com a trobada anual dels centres d’estudis, però també per la ciutat que l’acull ja que té la possibilitat d’apropar-se a tot un conjunt de projectes, publicacions i activitats procedents de tot l’àmbit lingüístic català.

El suport de la Fundació també ha permès donar continuïtat a l’exposició “Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya”. Una exposició que es va inaugurar a finals de l’any 2015 i que és el resultat del treball coordinat per l’Institut Ramon Muntaner, de més d’una vintena d’entitats, les que conformen l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, vinculat a la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme cultural, i que de la mà de dos investigadors i sobre la base del seu coneixement del territori van generar els continguts i han aportat els materials fotogràfics i els objectes que l’han fet possible i que encara el 2019 continuarà la seva itinerància. El 2018 va visitar Guissona, Vilafranca del Penedès, Cornellà, Sant Feliu de Llobregat, el Cogul i Vilassar de Dalt. I el 2019 encara visitarà La Cartoxia d’Escala Dei i El Parc Natural dels Ports. En conjunt haurà visitat una vintena de municipis. A més a més, ha generat uns materials didàctics i un catàleg que es presenta aquest 2019. Aquest és un bon exemple d’un projecte que s’ha pogut realitzar gràcies al suport sostingut de la Fundació Bancària la Caixa a l’Institut Ramon Muntaner, de l’alta rendibilitat dels recursos que s’hi ha destinat i de la gran repercussió social que ha tingut en el conjunt del territori. L’objectiu és que acabi dotant de contingut un espai permanent d’exhibició.

A més a més, cal posar de relleu que es tracta d’una exposició molt alineada amb les línies de treball prioritàries entorn a patrimoni en l’àmbit europeu com demostra el fet que el mes de desembre l’art de la pedra seca entrés a la llista representativa de Patrimoni Cultural immaterial de la UNESCO. 

D’altra banda, una part d’aquest recursos que aporta l’Obra Social “la Caixa” també permet el treball conjunt de dues grans xarxes territorials: els centres d’estudis i els ateneus multiplicant d’aquesta manera els beneficiaris potencials. Gràcies a aquesta aportació es convoca la Beca de recerca històrica “Terra d’Ateneus” per promoure l’estudi del món ateneístic. El 2018 es va convocar la V Beca, es va materialitzar el llibre de la III i es van iniciar els treballs d’edició de la IV.

També són la base per a la realització i edició dels resultats de congressos que permeten reflexionar sobre aspectes globals des del món local com per exemple l’ordenació del territori i fer-ho sobre la base del coneixement del passat i amb l’objectiu d’aportar propostes de futur.

En definitiva, “la Caixa” a través d’aquest suport arriba al conjunt de l’àmbit lingüístic català, ja que se’n beneficien un elevat nombre de persones i entitats que són els que fan una aportació ingent i molt important a la cultura en l’àmbit més proper el local i el comarcal. Es tracta d’un suport a la cultura i la investigació de proximitat però que sempre treballa amb la mirada posada en la transcendència en què també tingui repercussió en un àmbit més global. L’Institut Ramon Muntaner amb la seva acció canalitza totes aquestes accions, ajuda a fer-les possible i a què tinguin una major repercussió i visibilitat.


No hi ha comentaris
Nom de l'autor del comentari L'adreça electrònica no es farà pública en cap moment.